Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Maria Nyberg, generalsekreterare Union to Union

Maria Nyberg, generalsekreterare Union to Union.

Foto: Maja Brand

”Det som blev allra tydligast i budgeten var otydligheten”

2022-11-10

Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg reflekterar från eftervalets Brasilien över den svenska regeringens budgetproposition - och över vikten av lokala samarbeten för att skapa en bättre framtid.

Några timmar efter regeringens presskonferens om budgetpropositionen 2023 inleddes den andra dagen av den konferens om Amazonas som jag är i Brasilien för att delta på. Konferensen samlar ett fackligt nätverk av bygg- och träfack från flera länder i Latinamerika – ett nätverk som skapats med stöd av Union to Union och fackförbund inom de svenska bygg- och träfacken (SBTF).

Nätverket samlar fackliga representant från länder inom Amazonasregionen, som på olika sätt jobbar med en mer hållbar utveckling av de skogs- och landområden som finns här. Hållbara leverantörskedjor och certifiering av träprodukter är två områden de jobbar aktivt med. På mötet delas hoppfulla, men också fasansfulla, berättelser om hur både skogen och de som arbetar där utnyttjas.

Så vad är nästa steg i samarbetet? Hur hittar vi fler sätt för utökade samarbeten och allianser med lokalsamhällen och ursprungsbefolkningen i Amazonasregionen? Lösningar, också fackliga sådana, måste jobbas fram tillsammans med de människor som bor i området. Målet är att hitta en hållbar utveckling som tar hänsyn till både skogen, naturen, miljön, klimatet och dem som bor och arbetar där.

I tider av krympande demokratiskt utrymme och växande globala utmaningar är det viktigt att stötta just denna typ av regionalt, fackligt samarbete. Det är tack vare engagemang och ägarskap från fackliga organisationer i regionen, men också genom stöd från Sida och svenska fackförbund, som en ny framtid kan ta form.

Vi var många som hoppades på tydliga besked i regeringens budgetproposition; besked om att man förstår vikten av den typ av arbete som pågår här i Brasilien. Vi var många som hoppades att budgeten skulle visa att Liberalerna och Kristdemokraterna stod fast vid sina vallöften om ett fortsatt starkt stöd till civilsamhällets arbete inom biståndet.

Tyvärr uteblev den typen av siffror och besked. Det som blev allra tydligast i budgeten blev istället otydligheten. Frågan kring hur regeringen tänker driva en ansvarsfull och framåtsyftande biståndspolitik, där den svenska fackföreningsrörelsen är en självklar del, fick inget svar.

Vårt medskick till regeringen är att det fackliga utvecklingssamarbetet är ett viktigt verktyg för att utrota fattigdom, skapa anständiga jobb och minska ojämlikheterna när handel och utveckling knyts ihop.

Min resa i Brasilien fortsätter och det är en hoppfull tid för att träffa den brasilianska fackföreningsrörelsen.

Luiz Inácio da Silva, alltså Lula, vann valet efter en valrörelse, präglad av högt tonläge. Facket står redo för att sätta tryck på politiken för viktiga reformer, för att bekämpa orättvisor och diskriminering och för att bygga upp landet och välfärden – liksom de fackliga rättigheterna igen.

Vi hoppas på att kunna vara en liten, men engagerad, del i det arbetet. Behoven här i Brasilien är stora.

Idag åker vi vidare mot Rio de Janiero för två dagar med unga, fackliga medlemmar och förtroendevalda från regionen.  Vi fortsätter också vårt arbete för att påverka biståndspolitiken i rätt riktning, för att synliggöra fackliga aktörers viktiga roll i att skapa säkra arbetsplatser, schyssta arbetsvillkor och löner som går att leva på i en tid när fackliga rättigheter är under attack. Fortsättning följer i nästa bloggtext!

Ett litet tips, slutligen: det globala bygg- och träfacket BWI (Building and Woodworkers International) har gjort en film kring problematiken i Amazonas (glöm inte att aktivera engelsk textning).

/Maria Nyberg, generalsekreterare Union to Union

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.