
Lana Willebrand på manifestation mot Rysslands krig i Ukraina.
Fackföreningarna i Ukraina – En nyckel för landets återuppbyggnad
2025-04-02
Ukrainas fackföreningar kämpar inte bara för sina medlemmars rättigheter utan också för demokratin och landets framtid. Vår Ukrainaexpert, Lana Willebrand, berättar om läget just nu och varför just det fackliga arbetet kan spela en avgörande roll.
Varför ska Sverige engagera sig för ukrainska fack – mitt under ett pågående krig?
Efter Rysslands fullskaliga invasion har Ukraina anpassat sig till en vardag i krig. Trots drönarattacker och ständig osäkerhet går människor till jobbet – i städer, på transportlinjer, i fabriker, på fälten och i skogarna. Men arbetsvillkoren är extrema. Många arbetsrättsliga lagar har satts ur spel, löner uteblir och arbetsolyckorna har ökat. Vem ska arbetstagarna vända sig till när de saknar lön, arbetar under farliga förhållanden eller riskerar sina liv?
Här har facken blivit viktigare än någonsin. De kämpar för att arbetstagare ska få ut sina löner, kunna försörja sina familjer och komma hem från jobbet med hälsan i behåll. Samtidigt ger kriget en oväntad möjlighet – en starkare organisering, där fler ser vikten av att stå upp för sina rättigheter. Genom våra samarbetsprojekt får ukrainska fackförbund stöd att utbilda ledare, bedriva påverkansarbete och rusta sig för en framtid inom EU.
Hur ser situationen ut för fackföreningar i Ukraina idag?
Kriget har slagit hårt mot arbetsplatserna. Många är förstörda, och arbetstagare utför sina uppgifter under extrema förhållanden – ibland i kalla källare, ibland utan skyddsutrustning. Samtidigt har många svårt att betala sina fackliga avgifter, vilket försvårar fackens arbete.
Men paradoxalt nog har kriget också skapat en ny dynamik. Fler arbetstagare ser behovet av att organisera sig, och till och med företag inser vikten av stabila arbetsvillkor. Det ger hopp. Social dialog kan spela en avgörande roll när Ukraina en dag ska byggas upp igen – och redan nu stärks insikten om att bättre arbetsvillkor gynnar både individer och samhälle.
Vilken roll spelar facken i återuppbyggnaden av landet?
Ukraina står inför en enorm utmaning. Den fackliga rörelsen har historiskt varit försvagad och lagstiftningen ligger långt ifrån EU-standard. Om landet ska behålla och locka tillbaka sin arbetskraft efter kriget måste det finnas goda arbetsvillkor och en trygg arbetsmarknad.
Partssamverkan – där fack och arbetsgivarearbetar tillsammans – är en grundläggande mekanism i en demokrati. Den skapar stabilitet, tydliga spelregler för näringslivet och förutsättningar för handel och investeringar. Det är en nyckel till Ukrainas framtid och en viktig del av den europeiska integrationen.
Genom våra samarbeten stöttar vi den ukrainska fackföreningsrörelsen i deras arbete för rättvisa villkor, löner och trygghet. För ett fritt Ukraina.