Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Barnmorskeförbundet GRMA i Ghana demonstrerar för deras viktiga roll för hela samhället, för unga och vuxna, hälsa, utbildning och samhällsutveckling. Foto: GRMA
Barnmorskeförbundet GRMA i Ghana demonstrerar för deras viktiga roll för hela samhället, för unga och vuxna, hälsa, utbildning och samhällsutveckling.
Foto: Foto: GRMA

Facket i världen - hur då?

Osäkra anställningsvillkor, hot, våld och trakasserier, krympande demokratiskt utrymme, bristande jämställdhet och ett ohållbart nyttjande av planetens resurser.

Det fackliga utvecklingssamarbetet förbättrar inom många områden. I en allt mer globaliserad värld sträcker sig företags verksamhet över gränser; det måste även det fackliga arbetet göra.

Det mesta av de svenska fackförbundens internationella arbete, som finansieras genom Union to Union, sker genom utvecklings- och informationsprojekt.

Projekten skapas av svenska fackförbund, centralorganisationer (LO, TCO, Saco) och deras projektpartner. Mål, inriktning och prioriteringar bestäms i samverkan mellan parterna.

I projekten deltar de svenska fackförbunden med facklig expertis. De har också en central roll i det strategiska arbetet, tillsammans med internationella partner - och som medlemmar i globala fackliga federationer.

Själva arbetet i projekten genomförs med med lokala och regionala fackliga partner, som är de huvudsakliga aktörerna i det fackliga utvecklingssamarbetet. 

Resultaten av projekten är flera: starkare fackförbund, ökad jämställdhet, anständiga arbetsvillkor och en mer hållbar relation till vår planet. För att nämna några exempel.

Följande infografik förklarar projektprocessen visuellt:

Bild
Infografik som visar hur fackliga utvecklingsprojekt fungerar och vad de skapar för förändring: starkare fack globalt, ökad demokrati och ökad jämställdhet, bland annat.

Union to Union är en strategisk partnerorganisation (SPO) till Sida Civsam, och största delen av projektverksamheten finansieras därigenom. 

Om du är nyfiken på att få veta mer om hur facken förändrar globalt är du alltid välkommen att kontakta oss.

facken skapar demokrati

Om du vill förstå Union to Unions arbete bättre, titta gärna på filmen "Facket - världens största demokratiprojekt":

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.