Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En bild på byggarbetare som lastar tegelstenar

Informella arbetstagare i Nepal lastar tegelstenar.

Foto: Crispin Hughes/Panos pictures

Globala federationer bygger framtiden tillsammans

Med 200 miljoner medlemmar globalt är fackföreningsrörelsen den största sociala folkrörelsen i världen. De svenska fackförbunden är en del av detta nätverk och har alltid samarbetat internationellt.

I takt med att företag, ekonomi och arbetsmarknad globaliseras blir det internationella fackliga samarbetet allt viktigare. Därför finns bland annat globala ramavtal, som fastställer grundläggande villkor till skydd för arbetstagarnas intressen.

De flesta av Union to Unions projekt genomförs i samarbete med svenska fackförbund och deras globala federationer. Federationerna är uppdelade efter branschtillhörighet och de svenska fackförbunden är medlemmar i en eller flera federationer. 

Dessutom finns även världsfacket, ITUC (International Trade Union Confederation), som är världens största fackliga organisation. De huvudsakliga medlemmarna i världsfacket är centralorganisationerna – i Sverige alltså LO, TCO och Saco.

Utöver att driva utvecklingsprojekt bevakar världsfacket och de globala federationerna gemensamma fackliga frågor och representerar sina medlemmar i olika internationella sammanhang. De bevakar och påverkar även beslut inom den internationella arbetsrättsliga organisationen ILO, International Labour Organization, och andra FN-organ. De globala federationerna har regionala och i vissa fall lokala kontor runt om i världen.

lär dig mer!

För att lära dig mer om Union to Unions verksamhet och de resultat som det fackliga, globala, utvecklingssamarbetet skapar - läs verksamhetsberättelsen!

Bild
Omslaget på Union to Unions verksamhetsberättelse

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.