Fackliga ledare och ungdomsledare från 23 ukrainska fackförbund samlade i den ukrainska staden Tjernivtsi för en strategisk workshop i september 2024.
Ukrainska fackförbund rustar för framtiden
2024-10-04
Vad krävs av de ukrainska fackförbunden i närmandet till EU? Union to Union, tillsammans med en bredd av ukrainska och svenska fackförbund undersöker nu det. Under två dagar i september lämnade fackliga representanter i Ukraina det dagliga fokuset på säkerhet för att diskutera en gemensam vision för en starkare facklig roll i ett framtida EU-medlemskap.
Trots att kriget i Ukraina kräver ett ständigt fackligt fokus på arbetstagares säkerhet och hälsa pågår ett intensivt arbete med att kartlägga vad som krävs av fackföreningsrörelsen under återuppbyggnaden efter kriget och ett framtida EU-medlemskap. Inom ramen för ett projekt finansierat av Union to Union görs en bred kartläggning av den aktuella situationen för de ukrainska fackförbunden för att kunna stärka den sociala dialogen som är ett viktigt krav i närmandet till EU. På det senaste mötet i den ukrainska staden Tjernivtsi 25–27 september var Union to Unions projektsamordnare Oksana Huz på plats. Mötet är det andra i en serie av strategiska workshops som ukrainska facken genomför för att möta de möjligheter och utmaningar ett närmande till EU innebär för fackförbunden.
- Vi har fått mycket positiv feedback från deltagarna om de strategiska mötenas format och att de svenska kollegorna förstår utmaningar i Ukraina idag. Det finns en tillit till vår gemensamma ansträngning att arbeta fram lösningar, säger projektsamordnaren Oksana Huz.
Resultatet av kartläggningen kommer ligga till grund för utformning av stödinsatser som efterfrågas av de ukrainska facken i olika sektorer men också som en rörelse.
Inom ramen för projektet har det under året även hållits flera workshops om stärkt psykologiskt stöd för arbetstagare där representanter från ett dussintal fackförbund inom både privat och offentlig sektor deltagit. Arbetstagare från kärnkraftsindustrin, gruvor, jordbruket och kemiindustrin i regioner som Donetsk och Kharkiv har fått bättre kunskaper om hur den psykologiska stressen kriget innebär kan hanteras och minskas.
Många gemensamma frågor i fokus
Fackföreningarna i Ukraina har många gemensamma frågor, bland annat organisering, bibehållen inre demokrati, utveckling av social dialog, användningen av globala branschavtal och internationella standarder samt inkludering av kvinnor, ungdomar och arbetstagare i den informella sektorn.
- Det sektorsövergripande arbetet Union to Union tillämpar i projektet i Ukraina är unikt. Vi matchar expertisen i den breda svenska fackliga rörelsen inom LO, TCO och Saco med bredden i den ukrainska rörelsen. Därför är det möjligt för oss att identifiera både systemviktiga förändringar för fackens utveckling men också sektorsspecifika områden som kräver särskild uppmärksamhet och expertis, säger Lana Willebrand, Östeuropaexpert på Union to Union.
Ringar på vattnet – flera nya svensk-ukrainska stödsamarbeten
En bredd av svenska fackförbund och centralorganisationer deltar i projektet Union to Union driver och den täta dialogen med de ukrainska fackförbunden har lett till nya sidoprojekt finansierade av svenska fackförbund. Det är många inom den svenska räddningstjänsten som engagerat sig för sina ukrainska kollegor. Tack vara kontakter som knutits inom ramen för projektet har en brandbil skänkts till vad som motsvarar Kommunals fack i Ukraina. I augusti gick Vision in och stöttade ett seminarium, för bland annat järnvägsarbetare för att stärka fackens juridiska arbete, för att hitta bättre sätt att skydda arbetstagares rättigheter i juridiska processer mot resursstarka företag.