Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Paus i arbetet. Då åker kortleken fram. 105 gruvarbetare har fått samman och driver sin egen guldgruva. Foto: David Lundmark.
Foto: Foto: David Lundmark

Mongoliet, gruvornas land

2019-01-31

”De hade inte ens fyllt 20. De var oerfarna och jobbade fast det regnade”, berättar Altankhuyag om de fyra män som dog i ett gruvhål några dagar tidigare. Altankhuyag jobbar själv med att med att gräva upp kol ur ett av de 150 aktiva gruvhålen i Nalaikh, några mil utanför Mongoliets huvudstad Ulan Bator. Maria Edholm från tidningen Dagens Arbete träffar honom under en reportageresa till Mongoliet. När det regnar ska man inte gå ner, säger Altankhuyag, för då rinner vatten och jord ner i gruvgången och täpper till. 

Reportageserien, I gruvornas land, berättar hur världens största koppargruva växer fram mitt i Gobiöknen och hur situationen ser ut för de som försörjer sig genom småskalig gruvbrytning där många dödsfall inträffar varje år. 

Mongoliet är främst beroende av två näringar, gruvor för den ekonomiska tillväxten och boskapsskötsel för arbetstillfällen. Det finns stora förhoppningar om att supergruvan ska bidra till ekonomisk tillväxt, men projektet är kontroversiellt på flera sätt. Den påverkar miljön och de nomader som lever på platsen. Gruvdrift kräver stora mängder vatten och i Gobiöknen används grundvatten, vilket måste hållas under noggrann uppsikt, konstaterade utredare i en rapport förra året.

Missa inte reportagens många bilder av David Lundmark.

Reportageserien möjliggjordes genom informationsbidrag från Union to Union. 

Du kan också söka Union to Unions informationsstöd till fackförbund och fackförbundspress 
https://www.uniontounion.org/informationsprojekt

 

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.