"Kvinnorna har vuxit sig starka och självständiga"
2019-03-04
Resorna till teplantagerna runt om i Indien förändrade Shruti Patidars liv. Nu arbetar hon för arbetstagarnas rätt till rent vatten och schysta villkor genom det globala facket IUF, och ett projekt som drivs av fackförbundet Kommunal.
– Jag är så upprörd över hur människor utnyttjas, säger Shruti Patidar.
Att Shruti Patidar skulle bli fackligt engagerad var långt ifrån självklart. Hon hade kunnat välja en betydligt bekvämare och mer välbetald tillvaro efter sin kandidatexamen. Men en affisch på Tata-institutet i Mumbai för programmet ”Globalisation and Labour” fick henne att tänka om:
– Jag tänkte ”Varför inte testa något annat? Jag satsar ett år så får vi se”.
Utbildningen avslutades med en praktikperiod och Shruti Patidar valde det globala facket IUF. Nu fick hon möta slitet på teplantagerna och fattigdomen bland småbönderna, men det som kom att beröra henne mest var orättvisorna.
– Jag är så upprörd av att människor utnyttjas. Globala företag som Tetley Tea gör allt för att tjäna ännu fler miljoner och gör det på bekostnad av arbetstagarnas rättigheter och levnadsvillkor.
Tufft men engagerande uppdrag
Idag är Shruti Patidar anställd av IUF och har titeln ”Regional Land & Freedom Officer”. IUF organiserar arbetstagare bland annat inom jordbruk, livsmedelsindustri och hotellnäring och driver projekt i samarbete med de svenska facken Kommunal, Livs och HRF.
Jobbet innebär resor runt om i det väldiga landet, framförallt till teplantager och jordbruk. Där håller hon utbildningar för lantarbetare, organiserar och värvar medlemmar. Det går inte att ta miste på det engagemang och glädje hon känner för sitt jobb, trots att det ofta är slitsamt.
En av IUF:s viktigaste frågor är ett globalt stopp för hälsofarliga kemikalier. Paraquat som tillverkas av det schweiziska bolaget Syngenta är en beståndsdel i många bekämpningsmedel. Paraquat är mycket giftigt och förbjudet på många håll, bland annat inom EU, då närkontakt kan leda till invärtes skador. Fortfarande används bekämpningsmedel innehållande Paraquat på teplantager bland annat i Indien och IUF kampanjar för att ämnet ska förbjudas över hela världen.
– Problemet är att i takt med att allt fler länder förbjuder Paraquat trycks det samtidigt ut och används i länder som Myanmar, Thailand, Pakistan och Indien, förklarar Shruti Patidar.
Teplantagernas slutna värld
Mycket av IUF:s arbete i Indien sker just på teplantagerna. Plantagerna påminner om en svunnen tid, där ägarens ord är lag och generationer av arbetstagare är i princip helt beroende av arbetsgivaren för mat, boende och sjukvård.
Att plocka te är mycket tufft: varje dag måste teplockaren få fram 26 kilo teblad, annars blir det avdrag på lönen.
– 99 procent av dem som plockar te är kvinnor, säger Shruti Patidar. Cheferna är män och plockarna utsätts ofta för trakasserier. Det är ett jättehårt arbete.
Kamp för rent vatten
Ett stort problem är bristen på rent vatten. Arbetstagarnas bostäder saknar rinnande vatten och så många som 24 personer tvingas dela på en enda kran, som ger vatten bara fyra timmar per dag. Runt kranarna bildas vattenpölar som blir grogrund för malaria och denguefeber. Vattnet är ofta smutsigt och orsakar dysenteri och diarréer.
Det globala facket IUF har bildat vatten- och sanitetskommittéer som efter utbildning i vattenfrågan utfört kartläggningar av boendeförhållandena och identifierat behovet av fler kranar och toaletter. Arbetet stöds av fackförbundet Kommunal, genom projektet Organising Agricultural and Plantation Workers in Asia.
IUF vill också bryta plantageägarnas envälde, införa mer av moderna, industriella relationer och påverka dem som säljer teet över världen att ta sitt ansvar och kontrollera underleverantörerna.
Stödet från svenska fack avgörande
Bakom varje kampanj, konvention och kollektivavtal finns det arbetande människor, som växer och tar makten över sina egna liv – det kanske mest djupgående resultatet av facklig organisering. Shruti Patidar är mest stolt över de insatser på teplantagerna som stärkt kvinnornas självförtroende och egenmakt.
– Från att inte haft en aning om sina rättigheter har kvinnorna vuxit sig starka och självständiga. Nu kräver de att plantageägaren ska lyssna och arbeta tillsammans med dem för att åtgärda problemen. De accepterar inte längre att deras mänskliga rättigheter kränks.
Det regionala projektet, som Kommunal driver med stöd från Union to Union, har helt enkelt en mycket stor betydelse, enligt Shruti Patidar:
– Utan insatserna från Sverige hade inget av det jag just berättat varit möjligt.
Text: Simon Strannard