Facken är på rätt väg – klimatfrågan engagerar
2020-11-10
Solidaritet, hållbar framtid, schysta jobb – så svarade publiken på frågan ”Vad tänker du på när du hör rättvis klimatomställning?”. Union to Union arrangerade den 4 november ett webbinarium för att rikta strålkastarljuset mot facken som aktör för en rättvis klimatomställning – och för att lansera en rykande färsk rapport.
Missade du lanseringsseminariet? Se det i efterhand på Facebook eller YouTube.
– Vi är så glada att ha lanserat vår rapport om en rättvis klimatomställning. Jag känner mig både inspirerad och nöjd och ser fram emot att arbeta ännu hårdare för klimatsmarta och schysta jobb tillsammans med partners, sa Sofia Östmark efter webbinariet.
Webbinariet den 4 november leddes av Union to Unions kanslichef Sofia Östmark. Deltog gjorde statssekreterare Per Olsson Fridh, Alan AtKisson, chef för avdelningen för innovation och partnerskap, Sida, samt LO:s klimatexpert Johan Hall. Dessutom hördes Samantha Smith, Just Transition Center, Lebogang Mulaisi från Congress of South African Trade Unions (COSATU) och Vicente Posada från National Union of Workers in the Power Industry (POWER), Filippinerna.
Rapporten “Just Transition in the international development cooperation context” ger exempel på hur facken arbetar för en rättvis klimatomställning i låg- och medelinkomstländer. Den förklarar också hur fackföreningar, tillsammans med andra utvecklingsaktörer, kan jobba för att stärka klimatarbetet och vända utvecklingen.
Statssekreterare Per Olsson Fridh framhöll hur viktig en rättvis klimatomställning är.
– En rättvis klimatomställning - det är något vi bara måste, måste lyckas med. Jag är väldigt glad för er rapport för den innehåller många konkreta exempel som visar att det går.
I ett videomeddelande underströk Vicente Unay JR, klimataktivist och generalsekreterare i det filippinska fackförbundet ”POWER”, vad det är som krävs för att lyckas.
– Alla arbetstagare måste gå samman för att tackla klimatförändringarna.
En grön, jämställd framtid
Den nödvändiga omställningen handlar inte bara om att fasa ut förorenande industrier utan också om nya jobb, nya industrier, ny kompetens, nya investeringar och en möjlighet till en mer jämlik och hållbar ekonomi där ingen lämnas utanför.
– I den bästa av världar hjälper en rättvis klimatomställning till att lösa många problem och skapa en mer jämställd arbetsmarknad med lika löner för kvinnor och män, sa Lebogang Mulaisi, utvecklingssamordnare vid COSATU, i ett förinspelat meddelande.
Alan AtKisson höll med.
– Man tänker oftast på mansdominerade sektorer när man tänker på ”just transition”, gruvnäringen, exempelvis. Och man glömmer att det är mycket mer komplicerat. Exempelvis i övergången från ”fast fashion” till mer hållbart mode. Då är det många kvinnor i textilindustrin i exempelvis Bangladesh som riskerar att förlora jobben. En ”gender lens” är absolut avgörande.
Tio år kvar till 2030 – facken behövs för att lyckas
Fram till år 2030 har världens länder lovat att tillsammans jobba för en framtid som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar. Men för att nå de 17 globala målen i Agenda 2030 måste övergången till ett fossilfritt samhälle gå snabbt.
Inom biståndet och det internationella utvecklingssamarbetet är klimatet självklart en viktig fråga. För att utrota fattigdom, bekämpa klimatkris och nå social rättvisa är det avgörande att Just Transition är en del av nationella, regionala och globala klimatplaner.
– En rättvis klimatomställning kräver samarbete och dialog mellan arbetsmarknadens parter, och det samarbetet inkluderar alltid fackföreningar, sa Samantha Smith, chef för ITUC:s Just Transition-kontor. En rättvis omställning är inte möjlig om inte facken sitter med vid förhandlingsbordet.
Även LO:s klimatexpert, Johan Hall, förklarade hur facken och klimatet hänger ihop.
– Tron på möjligheterna gladde mig när jag läste rapporten. Om det finns en förhoppning att klara detta i länder med stora utmaningar borde hoppet vara ännu större hos oss. Rapporten visar också på bredden i det fackliga arbetet som i grunden handlar om att skapa goda livsvillkor. Här visar man tydligt hur klimatfrågan blir nödvändig att lösa för att uppnå det.
Rapportens rekommendationer i korthet
I Union to Unions Just Transition-rapport finns flera rekommendationer för effektiva satsningar på en rättvis klimatomställning i utvecklingssamarbetet:
1. Det internationella biståndet till fackföreningarnas klimatarbete måste öka. Fackens insatser är grundläggande för att arbetstagarnas rättigheter ska garanteras i omställningen för en hållbar utveckling.
2. Regeringar, utvecklingsaktörer, företag och fack – alla kan och ska bidra. Samarbetet mellan arbetsmarknadens parter, social dialog, är avgörande för en rättvis klimatomställning.
3. Glöm inte lärdomarna av insatserna för att dämpa effekterna av covid-19-pandemin, de kan bidra i arbetet för en rättvis klimatomställning.
4. Allianser är A och O, mellan fackföreningar, miljöorganisationer, andra civilsamhällesorganisationer och utvecklingsaktörer.