
Därför gör Union to Union skillnad
2021-09-03
Den pågående, akuta krisen i Afghanistan har väckt debatt i medierna om biståndet och utvecklingssamarbete. Många frågor ställs kring Sveriges roll runt om i världen: Hur vet vi att de omfattande satsningarna verkligen gör nytta?
Union to Union, som jobbar med de svenska fackförbundens utvecklingssamarbete, ingår i det svenska biståndet, och vi finansieras till stor del genom Sida. Våra projekt främjar fria, oberoende fackförbund, i cirka 80 låg- och medelinkomstländer.
Starka fack bygger framtiden
En öppen och fri debatt om Sveriges bistånd är viktigt och nödvändigt. Inför nästa års riksdagsval önskar vi att fler partier kliver fram och tydligt slår fast hur angeläget det är att Sverige är en synlig och inflytelserik aktör i den globala fattigdomsbekämpningen.
Den nödvändiga, hållbara utvecklingen kan inte bli verklighet utan respekt för mänskliga rättigheter i arbetslivet. Med starka, oberoende fackliga organisationer ökar möjligheterna att uppnå minskad fattigdom, schysta arbetsvillkor och trygghet på jobbet, vilket i sin tur bidrar till en stabil och trygg samhällsutveckling.
Globalt hot mot demokratin
Hållbarheten och styrkan i den oberoende, fackliga rörelsen, med 200 miljoner medlemmar över världen, är fantastisk. Samtidigt ser vi att utrymmet för demokrati och mänskliga rättigheter krymper. Varje dag riskerar människor som organiserar sig fackligt att avskedas, trakasseras och till och med mördas. Det gör vårt arbete allt viktigare.
Tillsammans med de svenska fackförbunden, och hundratals lokala organisationer i våra projektländer, fortsätter vi att oförtröttligt jobba mot korruption, för demokrati och en socialt hållbar och fossilfri omställning.
Fortsatt samarbete är den rätta vägen
Lösningen på vår tids stora utmaningar är att vi samarbetar över gränser, från den lokala till den globala nivån, och där utvecklingssamarbetet, inklusive den fackliga rörelsen, är en väsentlig och bidragande faktor.
Lennart Reinius
T f kanslichef
Union to Union