Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Ivar Andersen på plats i Turkana i Kenya, där klimatkrisen är märkbar.
Ivar Andersen, ny chefredaktör för Arbetet Global, har nominerats till Röda Korsets journalistpris för reportaget om klimatkatastrofen i norra Kenya. Torkan gör att människor snart inte kan överleva i Turkana.
Foto: Fredrik Lerneryd/Arbetet Global

”Att tacka nej hade varit korkat”

2022-04-28

Som ny chefredaktör för Arbetet Global har Ivar Andersen hunnit bli nominerad till Röda Korsets journalistpris och dra i gång redaktionens uppmärksammade bevakning av kriget i Ukraina. – Vårt uppdrag är inte att göra det som är lätt utan det som är relevant.

Ivar Andersen är ingen nykomling på Arbetet Global utan har i flera år varit knuten till redaktionen som frilans. Att tacka ja till jobbet som chefredaktör tog bara några minuter.

– Det skulle ha varit korkat att säga nej. Tidningen är ett unikt projekt och för mig en ”intressejackpot”, eftersom möjligheterna att kombinera fackliga frågor med utrikesjournalistik är ganska få.

Storsatsning på Ukraina

Tack vare ett utökat stöd från Union to Union har Arbetet Global stärkt bevakningen av Rysslands anfallskrig i Ukraina. Dels genom en reporter på plats, dels i form av samarbete med den oberoende tidningen The Kyiv Independent. Dessutom publicerar tidningen en dagbok inifrån kriget, skriven av Ivanna Khrapko, en lokal, facklig ledare, engagerad i utvecklingssamarbete, tillsammans med det svenska fackförbundet ST.

Arbetslivet som utgångspunkt

Målet med rapporteringen från Ukraina är samma som för tidningens övriga journalistik:

– Vi vill som facklig tidning berätta utifrån ett annat perspektiv. I stället för att beskriva världen uppifrån börjar vi på golvet, med människors arbetsliv och försörjning som utgångspunkt.

Nominerad till journalistpris

Ivar Andersens reportage om klimatkatastrofen, torkan och hungern i Turkana i Kenya, publicerat i oktober förra året, har nu en chans att vinna Röda Korsets journalistpris.

– Människorna i Turkana har inte alls bidragit till klimatförändringarna, men drabbas på ett sätt som är nästan omöjligt att ta in. Det är verkligen klimatkatastrofens frontlinje och jag är lite extra glad över att just detta reportage nomineras.

Öga för det gemensamma

Erfarenheten av att ha jobbat som utrikeskorrespondent präglar Ivar Andersens syn på den journalistik han vill göra.

–  Jag har jobbat ganska mycket i krigs- och konfliktsituationer och det första jag insåg när jag kom till Afghanistan är att människor är mest oroade för att de inte ska kunna ställa mat på bordet, inte för att det ska smälla en bomb, säger Ivar Andersen och fortsätter:

– När man vill skapa förståelse för livsvillkoren i andra länder är människors arbetsliv bra att börja med. Att utgå från det gemensamma, det som förenar de allra flesta av oss, är väldigt tacksamt för att bygga en journalistik som förklarar likheter, snarare än förstärker skillnaden.

Visselblåsare lever farligt

Men att bli intervjuad av journalister kan vara farligt, för att inte säga livsfarligt:

– En visselblåsare i Sverige som larmar om missförhållanden sätter en hel del på spel, men en fackligt aktiv som larmar i Bangladesh riskerar att mördas. Insatserna är på många håll i världen är väldigt höga och vi vill aldrig äventyra någons säkerhet.

Vikten av stärkt egenmakt

På Arbetet Globals redaktion handlar inte allt om att bevaka kriser, krig och konflikter:

– Våra läsare är intresserade inte bara av hur uselt det är i ett land utan också av civilsamhället, hur människor organiserar sig för att stärka egenmakten och förbättra sin situation, säger Ivar Andersen.

Text: Maja Aase

 

 

 

 

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.