Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto på Fahem Boukaddous

Fahem Boukaddous är ordförande för det tunisiska journalistförbundet SNJT.

Foto: Martin Falkman

Hot och våld en del av vardagen – tufft för journalister i Tunisien

2023-01-19

Varje månad bokför SNJT, det tunisiska journalistförbundet, övergrepp mot sina medlemmar. Varje månad rapporterar de in övergreppen utan större respons. Men att sluta rapportera är inte ett alternativ, säger Fahem Boukaddous som är ordförande.
– De säger att vi har yttrandefrihet, men du kan själv avgöra vad du tycker, säger han.

Byggnaden intill SNJT:s kontor i de centrala delarna av Tunisiens huvudstad Tunis är smyckad av en färgglad väggmålning. Journalistförbundet, å andra sidan, pryder sin ingång med ett krav på frigivandet av en fängslad journalist. 

– Det sker övergrepp mot journalister varje dag, berättar Fahem Boukaddous, förbundets ordförande. Han påpekar att SNJT bokför och rapporterar varje enskilt övergrepp. Så sent som i november 2022 protesterade man högljutt mot flera fall av misshandel av journalister.

– Det handlar om allt ifrån våld till hot och förtal. Mycket sker digitalt, berättar Fahem Boukaddous. Han visar upp listan över den senaste månadens rapporterade övergrepp. Det rapporteras nästan ett ärende om dagen.

SNJT organiserar en majoritet av Tunisiens journalister och är envist självständig. Motvind är inget nytt. Det faktum att myndigheterna inte lyssnar släcker inte kämpaglöden. 
– Tvärtom. Här i Tunisien ökar engagemanget, säger Fahem Boukaddous.

Journalister världen över möter nya utmaningar. Så är det även i Tunisien. Det erbjuds mycket få fasta anställningar, samtidigt som anställningsvillkoren ofta är dåliga och otrygga. De statliga mediekanalerna har inte anställt unga journalister ”på många år”, säger Fahem Boukaddous.

– Vi befinner oss i en lågkonjunktur som blir värre och värre. Annonspengarna till olika medier försvinner. Det gör jobben också. Självklart blir många stressade och lockas därför att ta arbete till sämre villkor, förklarar Fahem Boukaddous.

När mediebranschen förändras är det viktigt att fackförbund står rustade för nya utmaningar. Lokala fackförbund, med stöd av det svenska Journalistförbundet, det globala journalistfacket IFJ och Union to Union, genomför därför ett fackligt utvecklingsprojekt i flera länder, bland dem Tunisien. Syftet är att bygga starkare och mer anpassningsbara fackförbund, som bättre kan tillvarata sina medlemmars intressen och stå upp för deras fackliga rättigheter.

– Samarbete, både fackligt och med organisationer i civilsamhället i Tunisien och utomlands, blir allt viktigare. Och i Tunisien växer engagemanget, konstaterar Fahem Boukaddous.

Text och foto: Martin Falkman

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.