Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Salidarnast ordförande Lizaveta Merliak tillsammans med t.f. ordförande BKDP Maksim Pazniakou på besök i Sverige oktober 2023.

Salidarnast ordförande Lizaveta Merliak tillsammans med t.f. ordförande BKDP Maksim Pazniakou på besök i Sverige oktober 2023.

Foto: Union to Union

Belarus: Fackligt aktiva i exil får unikt stöd

2023-11-16

Union to Union kommer under tre år stötta delar av den belarusiska fackföreningsrörelsen som tvingats i exil sedan Lukasjenkaregimen förbjudit alla fria fackföreningar. Stödet innebär att fackligt aktiva från Belarus kan stärka arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter med bas i Tyskland.

Union to Union inleder ett unikt Sida-finansierat biståndsprojekt med syfte att utveckla Salidarnast, en förening med säte i Tyskland upprättad av fackföreningsledare som flytt massarresteringar och sanktionerat våld från regimens styrkor i Belarus. Salidarnast bildades 2022 för att fortsätta det arbete som den belarusiska fackliga centralorganisationen Belarusian Congress of Democratic Trade Unions (BKDP) bedrivit internationellt och för att fackliga kollegor och alla andra politiska fångar i Belarus ska friges.

- Det här är en viktig satsning på människorättsförsvarare som trotsar en av världens mest hårdföra regimer. Det är också ett bra exempel på hur vi genom det fackliga utvecklingssamarbetet på ett strategiskt sätt kan arbeta för en demokratisk utveckling i Belarus, säger Maria Nyberg, generalsekreterare på Union to Union.

Salidarnast bedriver sitt arbete med stöd av projektanslag, gåvor och solidaritetsbidrag. Föreningen har etablerat sig som en viktig aktör i arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus där fackligt aktiva och oliktänkande arresteras på löpande band. Union to Union kommer genom projektet Supportig labour rights of Belarusian workers stötta Salidarnasts kapacitetsutveckling och underlätta utförandet av deras uppdrag. Salidarnast utgör en viktig motvikt till repressionen mot alla oliktänkande i Belarus som förvärrats under 2023. Situationen bekräftas av Global Rights Index 2023 där Belarus fortsatt hör till världens värsta länder för arbetstagare.

Projektet genomförs under 2023 - 2026 tillsammans med LO, TCO och Saco med lång erfarenhet av partnerskap med den fria fackföreningsrörelsen i Belarus. Anslaget från Sida uppgår till totalt 29 miljoner kronor fördelat på tre år.

- Belarus är sedan många år en mycket repressiv och odemokratisk stat som bland annat förbjudit alla fria fackföreningar och som fängslar fackligt aktiva. Många av de som flytt landet försöker nu arbeta med fackligt arbete i exil och det är glädjande att vi kan vara med och stödja det arbetet, säger Göran Arrius, ordförande i Saco.

Stödet kommer att gå till att stärka Salidarnasts organisation och utvecklingen av arbetet med att dokumentera människorättskränkningar i Belarus, agera ställföreträdande för den belarusiska fackliga rörelsen samt bistå det internationella påverkansarbetet kopplat till ILO. I juni 2023 beslutade ILO att använda artikel 33 mot Belarus för mer än 20 års utbredda kränkningar mot ILOs kärnkonventioner och fängslanden av fackligt aktiva.

Läs pressmeddelandet!

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.