ITUC:s femte kongress.
Svensk politik väntas oroa på ITUC-kongressen
2022-11-16
När världsfacket ITUC inleder sin kongress i Australien på torsdag den 17 november, då ska över 1 000 fackliga representanter från 130 länder diskutera framtiden, klimaträttvisa och demokrati. Att kongressen är viktig, det intygar LO:s internationelle chef Oscar Ernerot, som är på plats i Melbourne.
– Den globala fackföreningsrörelsen samlas för att vi ska besluta om hur vi ska stärka de mänskliga rättigheterna i arbetslivet för alla, säger Oscar Ernerot och fortsätter:
– Jag ser fram emot kongressen. Att träffas på det här sättet är viktigt för att vi ska kunna fatta viktiga beslut gemensamt och diskutera dem ordentligt. Jag var med i Köpenhamn 2018 på ITUC:s förra kongress, den fjärde i ordningen, och det handlar om mycket folk, stora frågor och bra stämning.
Akuta frågor dominerar
ITUC:s årliga granskning av arbetsvillkoren runt om i världen, Global Rights Index, pekar på kraftiga försämringar i många länder för de mänskliga rättigheterna och klimatkrisen blir dessutom alltmer akut och drabbar allt fler. Världsläget bildar en påfallande mörk bakgrund till årets kongress:
– Förutom att vi så klart ska diskutera klimatet och jämställdhet, ska vi också formulera en resolution mot främlingsfientlighet och fascism – för demokrati. Eftersom facken är den främsta demokratirörelsen i världen är det en självklarhet att vi engagerar oss. Särskilt nu, när vi ser att utvecklingen går åt fel håll och att det demokratiska utrymmet minskar, inte minst i Europa.
"Sverige medelmåttig spelare"
Enligt Oscar Ernerot har Sveriges nuvarande regerings utrikes- och biståndspolitik lett till en hel del oro bland fackliga kollegor i omvärlden. Att Sverige, enligt LO:s internationelle chef, inte längre tar ett solidariskt, globalt ansvar väcker därför säkert uppmärksamhet på kongressen:
– Jag räknar med att vi får många frågor om hur regeringens politik påverkar våra partner och hur vi tillsammans kan se till att det här inte sker i fler länder. Det är ju som att Sveriges internationella ambitioner dras nertill ett minimum. Sverige, som tidigare har varit en humanitär stormakt, blir nu internationellt sett en medelmåttig spelare som i första hand ser till sina egna intressen.
Tack för allt, Sharan!
Vem som efterträder Sharan Burrow som ITUC:s generalsekreterare ska beslutas på kongressen. Valet står mellan två kandidater, två män, Luca Vicenti och Kemal Özkan. Att Sharan Burrow varit en både effektiv och synlig representant för sammanlagt 208 miljoner fackliga medlemmar, det håller Oscar Ernerot med om:
– Sharan har gjort väldigt mycket för den internationella fackföreningsrörelsen. Hon har stått upp för våra frågor och utgjort en tydlig röst i de sammanhang som är viktiga, samtidigt som hon aldrig har släppt örat från marken. Jag hoppas att hennes efterträdare fortsätter i samma anda och jobbar för att ITUC blir en ännu tyngre aktör i de formella institutionerna, för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet, för alla.
Text: Maja Aase