Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Lågstadieläraren Derya Yulcu och rektorn Ahmet Karagöz förlorade både sina anställningar och sina medborgerliga rättigheter. Deras pass och deras sjukförsäkringar fråntogs dem och de har förbjudits att arbeta.
Foto: Foto: Maria Bohlin, Lärarnas Riksförbund

Starka möten med lärarfacken i Turkiet

2021-02-05

Demokratin i Turkiet pressas tillbaka och fackligt aktiva riskerar livet. I en specialsatsning har Lärarnas Riksförbund träffat lärare, som kämpar för frihet och rättvisa.
– Lärare är extra utsatta när demokratin i ett land hotas, säger kommunikatören Maria Bohlin. Jag vill väcka solidaritet.
 

 

När världsfacket ITUC utser världens värsta länder för arbetstagare hamnar Turkiet på svarta listan. I den årliga granskningen Global Rights Index rapporterar ITUC om en vardag präglad av skräck och president Erdogans politik är tydlig – han vill ha kontroll över utbildningsväsendet och fria fackförbund är ett hot.

Efter kuppförsöket 2016 har turkiska staten sparkat minst 150 000 anställda, bland dem tusentals lärare. För att uppmärksamma den svåra och hotfulla situationen har Maria Bohlin, tillsammans med Lärarnas Riksförbunds internationella sekreterare Katariina Treville, rest till Turkiet för att träffa medlemmar i det enda, fria lärarfacket Egitim-sen. 

Resorna gjordes med stöd från Union to Union och har varit omvälvande och känslomässigt gripande.

Stämplas som terrorister

– Det som lärarna berättade, ja hela situationen, är fruktansvärt, säger Maria Bohlin. De talar om förtrycket och om övervakningen, om misshandel, tortyr och fängslanden och om kollegor som bara försvinner.

En av medlemmarna i Egitim-sen sammanfattar läget: ”Jag förlorade mitt jobb och mitt pass, jag förbjöds att arbeta i offentlig sektor och jag stämplades som terrorist. Bara för att jag är fackligt ansluten.”

Medlemskap på liv och död

Egitim-sen värnar om de demokratiska värdena, om alla barns rätt till utbildning av hög kvalitet och att barn inte ska tvingas att gå i religiösa skolor. Vilket betyder att ett medlemskap i facket kan bli en fråga om liv och död.

– Eftersom lärare utbildar framtidens medborgare är skolan ett viktigt verktyg i länder med auktoritärt styre, säger Maria Bohlin. Därför är medlemmarna i Egitim-sen så starkt övertygade om att de inte kan vara tysta. De måste engagera sig, för sitt land, för barnen, skolan och demokratin.

Modiga berättelser

Valet att resa just till Turkiet handlade bland annat om att belysa situationen i ett land som ligger nära Sverige och dit många åker på semester.

– Även om utvecklingen under de senaste åren har gått åt fel håll och fått mycket uppmärksamhet i medierna är inte alla insatta i vad som händer i Turkiet, trots alla problem. Man vet lite grann, men har inte en inblick i lärarnas vardag.

Resultatet av resorna är flera artiklar, publicerade i förbundets tidning Skolvärlden, liksom filmer och poddar. Trots den uppenbart farliga situationen ställde de fackligt aktiva i Egitim-sen upp och berättade, glada över möjligheten och besöken från Sverige.

”Vi är inte ensamma”

– De sa att ”vi känner oss stärkta när vi vet att andra ser oss och det ger oss kraft att orka fortsätta vår kamp, att vi inte längre är ensamma”. Det kändes väldigt starkt att höra det, det ger en signal om hur viktigt det är med internationell solidaritet i den fackliga kampen.

Maria Bohlin säger att utan stödet från Union to Union hade inte satsningen varit möjlig, med tanke på tid och resurser.

Värdefull, global gemenskap

– Lärare är ett av de finaste yrken man kan ha och del av en stor, internationell yrkeskår som jobbar för en bättre värld, säger Maria Bohlin och fortsätter:

 – Att skapa gemenskap mellan lärare i olika länder är otroligt mycket värt och det vore roligt om vi i vårt förbund kan fortsätta att lyfta internationella frågor. Det är samma utsatthet i klassrummet och samma stora inflytande över framtidens medborgare, oavsett i vilket land man jobbar.


Text: Maja Aase

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.