Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Nazma Akter, ordförande för det bangladeshiska facket Sommilito Garment Sramik Federation. På besök i Sverige i november 2023, samma månad som överenskommelsen om Ackordet blev klart.

Nazma Akter, ordförande för det bangladeshiska facket Sommilito Garment Sramik Federation. På besök i Sverige i november 2023, samma månad som överenskommelsen om Ackordet blev klart.

Foto: Union to Union/Anna Kakuli

Klädföretag och globala fack tecknar nytt avtal för säkrare textilindustri

2023-12-20

Flera svenska klädföretag som H&M, Lindex och Kappahl har undertecknat ett nytt avtal som ska ge bättre hälsa och säkrare arbetsplatser för miljontals textilarbetare runt om i världen. Det är det så kallade Ackordet som förlängts, den överenskommelse mellan klädföretag och fackföreningar som gjordes efter fabriksbyggnaden Rana Plazas kollaps i Bangladesh.

Ackordet som officiellt heter, International Accord for Health and Safety in the Textile and Garment Industry, är ett unikt juridiskt bindande arbetsmiljöavtal mellan textilföretag och de globala facken  IndustriAll och UNI. Ackordet tecknades efter fabrikskollapsen i Bangladesh 2013 där 1100 textilarbetare miste livet och har under senare år hållits flytande genom kortare förlängningar.

Svenska klädföretag förlänger sina avtal

Det omförhandlade avtalet som nu tecknats mellan klädföretag och globala fack löper under hela decenniet och har som ambition att expandera till flera länder. Överenskommelsen träffades i november 2023 och bland de företag som signerat avtalet finns H&M, Lindex, Kappahl, Gina Tricot, Polarn O. Pyret och Stadium. Listan över vilka företag som skrivit på är offentligt och uppdateras löpande.

Det juridiskt bindande avtalet gäller från och med den 1 november 2023 och förnyas automatiskt efter tre år utan nya förhandlingar. Avtalet fungera som ett ramverket för att implementera landspecifika säkerhetsprogram, som för närvarande finns i Bangladesh och Pakistan.

Ska spridas till fler produktionsländer

Det nya avtalet innebär att klädföretag med leverantörsfabriker i Bangladesh och Pakistan fortsätter sina åtaganden men nu även förbinder sig att expandera hälso- och säkerhetsarbetet till fler länder i sina leverantörskedjor. Det nya avtalet reglerar bland annat oberoende fabriksinspektioner, säkerhetsutbildningar, klagomålsmekanismer för arbetstagare och insatser som ska värna respekten för föreningsfriheten. Bangladesh och Pakistan är länder där facklig organisering motarbetats och fackligt aktiva trakasserats.

-                     Sedan starten för tio år sedan har Ackordet varit avgörande för att göra klädindustrin säkrare. Vi har nu en långsiktig, hållbar lösning med stora utvecklingsmöjligheter vid expansionen till nya länder, säger Atle Høie, generalsekreterare på IndustriALL Global Union i ett uttalande på IndustriALLs hemsida.

Han pekar på att det nya avtalet ger goda möjligheter att inkludera grundläggande rättigheter i arbetslivet när klagomålsinstanser och utbildningsprogram väl upprättas i nya länder.

Fortsatt svår situation i Bangladesh

Svenska IF Metall har spelat en central roll i förhandlingarna som lett fram till den nya överenskommelsen. Samtidigt som Ackordet slutförhandlades pågick protester i Bangladesh mot de låga textilarbetarlönerna. I anslutning till oroligheterna var Nazma Akter, ordförande för det bangladeshiska facket Sommilito Garment Sramik Federation, på besök i Sverige. På ett möte arrangerat av IF Metall delade Nazma Akter, med sig om utmaningarna för arbetstagarna som försöker organisera sig eller utkräva sina rättigheter i Bangladesh.

-                     Arbetare grips varje dag och många av dem blir arbetslösa till följd av att olika åtal utfärdas mot dem. Många blir också svartlistade av arbetsgivare. Vi ser hur civilklädda poliser rör sig i områden utanför arbetsplatsen med många arbetare och hotar dem för att de ska skrämmas till tystnad, berättar Nazma Akter.

IF Metall och det globala industrifacket IndustriAll har sedan 2015 även ett globalt ramavtal med H&M. Union to Union stödjer flera projekt som riktar sig till att stärka arbetstagares rättigheter i textilindustrin, i länder så som Bangladesh och  Kambodja tillsammans med förbund som IF Metall och Unionen.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.