
”Hoppet inte ute för Sudans demokrati”
2021-10-27
Demonstrationerna mot militärkuppen i Sudan fortsätter, med flera dödade och 140 skadade i oroligheterna. Men trots undantagstillståndet är hoppet ändå inte ute:
– Människor fortsätter att protesterna, kuppen kommer att mötas av motstånd, säger Saif Omar, tidigare medarbetare på Union to Union.
För drygt två år sedan störtades landets diktator Omar al-Bashir efter decennier av stenhårt styre. Bilder spreds över världen från de massiva, folkliga demonstrationerna, en rörelse som började med fackliga protester för bättre arbetsvillkor och högre minimilöner.
Sedan dess har landets ekonomi varit mycket ansträngd, de politiska spänningarna inom övergångsregeringen stora och åsikterna om vilken väg landet ska ta har gått brett isär.
Kuppen inte oväntad
Människor har under åren fortsatt att demonstrera ute på gatorna för demokrati och politiska reformer, men pandemin har bidragit till att framstegen stannat av. Utifrån det komplicerade läget anser Saif Omar (se bild till höger), som kom till Sverige 1991 som politisk flykting från Sudan, att nyheten om militärkuppen inte var oväntad:
– Jag blev faktiskt inte överraskad när jag hörde nyheterna, men både arg och besviken, säger Saif Omar, som idag är knuten till biståndsorganisationen Vi-skogen.
Korrupta politiker
Premiärminister Abdalla Hamdok har satts i husarrest och general Abdel Fattah al-Burhan uppger att militären ska tillsätta en regering som ska leda landet till valet 2023. Enligt Saif Omar, har den störtade diktatorn Omar a-Bashir fortfarande starka anhängare i landet:
– Det finns odemokratiska krafter och korrupta politiker, som är ute efter att sabotera övergångsprocessen till demokratin för sudaneserna. De finns kvar i de statliga institutionerna, framför allt inom armén, säkerhetstjänsten och polisen.
Även tidigare i höst försökte militären störta övergångsregeringen och situationen har länge varit skakig.
Interna konflikter
– Det har varit en rad konflikter bland rebellerna och inom de politiska partierna, som ingick i övergångsregeringen efter att fredsavtalet skrevs under i augusti 2020, säger Saif Omar.
Sudans fackföreningsrörelse var en stark aktör bakom störtande av al-Bashir för två år sedan. Den fria, fackliga sammanslutningen Sudanese Professionals Association (SPA) hade folkligt stöd i sina krav på bättre arbetsvillkor, inte minst när människor tappat förtroendet för de politiska partierna.
Enligt Saif Omar har fackföreningsrörelsen i landet växt under de senaste två åren, när allt fler har kunnat organisera sig fackligt. En ny lag har också underlättat för fackförbundens arbete ”efter många diskussioner och påtryckningar från facklig aktiva”.
Stark protestvilja
– Det har varit ett viktigt steg, men militärkuppen är ett bakslag för den fortsätta, fackliga organiseringen. Många fackföreningar har uppmanat sina medlemmar att gå ut i strejk i protest mot kuppen.
Ändå tror Saif Omar att det finns en chans att Sudan kan utvecklas mot demokrati.
– Hoppet är stort och det finns en stor beslutsamhet bland sudaneser att aldrig gå tillbaka till en militärt styrd och auktoritär regering. Det är de unga, som inte vill gå tillbaka till isoleringen från omvärlden och det är dessa unga som just nu står för det största motståndet mot kuppen.
Vad kan den globala, fackliga rörelsen göra?
– Fördöma den militära kuppen och stödja de nya, växande krafterna som bygger den fackliga rörelsen i Sudan, säger Saif Omar.
Text: Maja Aase
Fotograf: Håkan Flank/Union to Union