En av många utmaningar är att fackliga representanter i många fall har svårt att komma in på gårdarna i Sydafrika för att organisera arbetstagare fackligt.
Företag och fack banar väg för bättre arbetsvillkor på sydafrikanska vingårdar
2024-11-20
Förutsättningarna för att stärka arbetstagares rättigheter i den sydafrikanska vinindustrin har blivit bättre. Systembolagets hållbarhetsarbete och fackliga utvecklingsprojektet har lagt grunden för ökad organisering och jämställdhet på vingårdar i Västra Kapprovinsen.
Efter en lång arbetsdag har den sydafrikanska fackföreningen CSAAWU kallat sin medlemmar till ett möte med Union to Union, Systembolaget, Unionen, det globala facket UNI och finska servicefacket PAM. Gruppen på besök består av aktörer som alla arbetar för bättre arbetsvillkor på vingårdarna i Sydafrika. Denna kväll berättar anställda som jobbar på vingårdarna i närheten av staden Robertson om hur de drabbas av de väl kända problemen inom vinindustrin. Det handlar om låga löner, långa arbetsdagar, usla arbetarbostäder, exponering av hälsofarliga bekämpningsmedel, osäkra anställningar, diskriminering av kvinnliga arbetare och arbetsgivare som hotar och motarbetare facklig organisering.
- Vi kvinnor har samma arbeten som männen. Vi plockar, vi sorterar, vi gör allt som männen gör. Ändå får vi sämre betalt, säger Rachelene Wilschut Goree.
Rachelene Wilschut Goree, lantarberate och medlem i de sydafrikanska facket CSAAWU.
Som ensamstående förälder är det en ständig utmaning för Rachelene att få den låga lönen att räcka till mat för henne och barnen. Hon är en av flera arbetstagare som denna kväll beskriver utmaningarna hon brottas med dagligen i sitt arbete på en vingård i Västra Kapprovinsen.
En stor utmaning för att komma åt problemen som beskrivs är att fackliga representanter, som skulle kunna spela en avgörande roll för att skydda och främja arbetstagarnas rättigheter, i många fall har svårt att komma in på gårdarna för att organisera arbetstagare fackligt.
De nordiska vinmonopolen och fackföreningsrörelsen lägger därför stort fokus på insatser som förbättrar arbetstagarnas möjlighet att organisera sig fackligt och förhandla kollektivt. Ett arbete som bland annat sker genom ett samförståndsavtalet mellan IUF, UNIONEN och Systembolaget med målet att alla i Systembolagets leverantörsled ska respektera de anställdas rättigheter. Union to Union stöttar kunskapsspridningen om överenskommelsen till fack och arbetsgivare i Västra Kapprovinsen
Union to Union stöttar även de lokala fackens arbete med att förbättra arbetsvillkoren för kvinnor som Rachelene Wilschut Goree. Ett stöd som lett till att kvinnornas ställning på gårdarna stärkts och att medvetenheten om sexuella trakasserier blivit bättre på arbetsplatserna. Men trots dessa framgångar återstår många utmaningar i att motverka de systematiska könsbaserade ojämlikheter som Rachelene vittnar om.