Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto på Florence Mudukuti, butiksanställd och fackligt förtroendevald i Zimbabwe
Florence Mudukuti, butiksanställd och fackligt förtroendevald i Zimbabwe
Foto: Foto: Carl Myrén

Fackligt utvecklingsarbete stärker kvinnors rättigheter i södra Afrika

2020-08-27

Bättre arbetsvillkor och ökat fackligt engagemang är resultatet av ett projekt i Zimbabwe och Kenya som drivs av det globala facket UNI i samarbete med Handels och lokala fack. Projektet har ett särskilt fokus på jämställdhet.   

På de stora butikskedjorna i södra Afrika har otrygga arbetsvillkor och en hög personalomsättning lett till att få engagerar sig fackligt. Respekten för kvinnors rättigheter är särskilt eftersatt och sexuella trakasserier på arbetsplatsen är vanligt förekommande. På grund av rädsla för att förlora jobbet hamnar många kvinnor i beroendeställning gentemot arbetsgivaren och få vågar larma om missförhållanden.

Handels stöttar fackförbund i Zimbabwe och Kenya för att skapa bättre arbetsvillkor på ett antal större butikskedjor. I Zimbabwe har projektet inneburit fler medlemmar och större facklig närvaro på många arbetsplatser.

– En viktig del i projektet är arbetet för ökad jämställdhet. Arbetare ska ha samma möjligheter att engagera sig fackligt oavsett kön. Detta arbete har redan gett resultat – antalet kvinnor som engagerar sig fackligt har ökat stadigt under projektperioden. Särskilt stort är intresset bland yngre kvinnor. Av intervjuerna framgår vilken kraft det finns i fackligt arbete, hur det påverkar arbetsplatser och samhället i stort, men också den enskilda medlemmens rättigheter, säger Josefin Lundmark, internationell ombudsman på Handels.

Projektet, som drivs av det globala facket UNI i samarbete med Handels och lokala fack, med stöd av Union to Union, har tydligt jämställdhetsfokus. Kvinnor uppmuntras till att ta ledande positioner inom fackförbunden och frågor som specifikt rör kvinnliga anställda har nu hamnat högt upp på agendan. Arbetet med att bekämpa sexuella trakasserier är prioriterat, men även andra frågor som rätten till barnomsorg och föräldraledighet.

Läs mer om den fackliga situationen i Zimbabwe på Facket i världen

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.