Ericssons globala fackliga nätverk, med representanter från fackförbund runt om i världen, samlades i november 2023 på Ericssons huvudkontor i Kista för sitt årliga globala möte. Projekt drivs sedan 2016 med stöd av Union to Union.
Ericsson tecknar två nya kollektivavtal i Västafrika
2023-12-21
Två nya kollektivavtal på Ericsson i Senegal och Elfenbenskusten offentliggjordes när Ericssons globala fackliga nätverk samlades på huvudkontoret i Stockholm. Nätverket, som stöttas av Union to Union, har varit en viktig faktor för de lyckade förhandlingarna i Västafrika.
Ericssons globala fackliga nätverk, Ericsson Global Trade Union Network, är ett projekt som sedan 2016 drivits med stöd av Union to Union. När nätverkets representanter, främst från fackförbund i Afrika och Asien, samlades på Ericssons huvudkontor i Kista på det årliga globala mötet tillkännagavs två helt nya kollektivavtal - i Senegal och Elfenbenskusten.
- De här nya kollektivavtalen förbättrar levnads- och arbetsvillkoren för anställda på Ericsson. Det är fantastiskt hur vi nu delar erfarenheter inom nätverket och förhandlingarna i Senegal är ett lysande exempel. Fackförbund i andra länder i regionen har bidragit under processen genom att dela med sig av ”best practise”, säger Innocent Tsumbu på det globala facket UNI Global Union och ansvarig för koordineringen av nätverket i Afrika.
Han talar om spridningseffekten. Som ansvarig för de afrikanska länderna i nätverket ser han resultatet av erfarenhetsutbytet mellan fackförbunden inom Ericsson globalt. Att man lär av varandra och sedan dupliceras detta. Under kollektivavtalsförhandlingarna i Senegal 2023 fick man råd och stöd från facket i Ghana som redan tecknat ett kollektivavtal med Ericsson.
- Ghana har inspirerat och stöttat. När de delade sitt kollektivavtal med oss under processen kunde vi förbättra vårt utkast. Och nu när vi har vårt kollektivavtal har vi delat det med andra länder i Västafrika. Kunskapsdelning är vinsten, säger Seringe Kinde Sene, koordinator på Ericsson Africa Union/SNTPT- SYNEES som lett förhandlingarna i Senegal.
Ericsson Global Trade Union Network är ett projekt som inleddes 2016 för att ge Ericsson-anställda, var de än befinner sig i världen, stöd att organisera sig och förhandla kollektivt. Projektet visar att förbättrade arbetsvillkor i ett land på ett multinationellt företag sprider sig vidare till andra länder. Nätverket har också lett till en bättre dialog mellan ledning och anställda på både nationell och global nivå, fungerat som stöd för anställda som bildat lokala fackföreningar samt varit avgörande för att kollektivavtal tecknats i flera länder.
Nätverket är ett gemensamt initiativ mellan Union to Union, de globala facken UNI Global Union, IndustriALL samt de svenska fackförbunden Unionen, Sveriges Ingenjörer och SEKO. Samtliga parter var med på det globala mötet i Kista 29-30 november 2023 där även Ericssons ledning deltog. Under två dagar utbyttes erfarenheter mellan länderna och den strategiska planen för nätverkets kommande två åren antogs.
- Vi ser hur nätverket vi varit med och stöttat ger resultat runt om i världen. Målet är att det här nätverket är ska rulla av sig självt utan stöd i framtiden, säger Jens Saverstam, chef för SEKOs Internationella enhet.
En annan fördel med de årliga mötena på huvudkontoret är att anställda och fack på Ericsson i Sverige får direktinformation om utmaningar eller oegentligheter med arbetsvillkoren i verksamheten runt om i världen. Det gör det möjligt för dem att informera Ericssons högsta ledning på huvudkontoret, så att de kan samarbeta för att vidta åtgärder och lösningar.
Läs mer om pågående projekt med Ericsson och arbetet som pågår för att fackförbund inom telekomindustin i 18 länder blir starkare aktörer för att stå upp för arbetstagares rättigheter.