Genom Union to Union stöttar de svenska förbunden ett hundratal fackliga utvecklingsprojekt i lika många länder. Projekten handlar bland annat om att stärka organisering, utbilda medlemmar om de mänskliga rättigheterna i arbetslivet och kollektiv förhandling, samt att stötta påverkansarbete. Projekten drivs endast genom existerande fackliga organisationer; nationella, regionala eller globala. Målet är att de lokala facken själva ska kunna organisera fler medlemmar och förhandla fram bättre villkor.
Union to Union bedriver kommunikationsarbete i Sverige med syfte att stärka förtroendet för, och öka kunskapen om, det internationella fackliga utvecklingssamarbetet liksom skapa medvetenhet om globala arbetsmarknadsfrågor och vikten av rättvisa arbetsvillkor i världens alla länder. Bland annat anordnar vi lunchmöten, tar fram informationsmaterial och föreläser. Genom Union to Union kan fackliga organisationer och andra som jobbar med frågor kring livs- och arbetsvillkor i länder med utbredd fattigdom söka bidrag för informationsinsatser för projekt i Sverige. Fackförbundspress kan söka bidrag till reportageresor.
Hur svenska aktörer agerar påverkar resten av världen. Därför jobbar vi och våra fackliga medlemsorganisationer också med politisk påverkan i Sverige och inom internationella organ. Tillsammans med de svenska facken driver Union to Union kampanjer, arrangerar seminarier, tar fram rapporter och skriver debatt- och opinionsartiklar om våra frågor. Dessutom tar vi alla chanser vi kan att träffa beslutsfattare för att lyfta det fackliga utvecklingssamarbetet och förklara vår syn på vikten av deras beslut.
Union to Union har fyra tematiska områden som vägleder vår verksamhet. Det handlar om att bidra till 1) oberoende, representativa och demokratiska fack, 2) social dialog, hållbara leverantörskedjor och en rättvis omställning, en Just Transition, 3) organisering inom den informella sektorn, migration och osäkra arbetsförhållanden och 4) ökad jämställdhet i arbetslivet, i samhället och inom facken.