Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Kriget i Ukraina skapar ett stort engagemang hos förbunden. Förutom insamlingar och manifestationer gör även förbundens tidningar olika satsningar, för att samla in berättelser från kollegor under kriget.
Foto: TT Nyhetsbild

Snabba insatser för Ukraina från förbunden  

2022-03-22

Fackförbundens engagemang för Ukraina är stort. Förutom insamlingar, stöduttalanden och demonstrationer bevakar reportrar kriget på plats. Sveriges arkitekter har dessutom tillsatt en samordnare för att insatserna ska bli så effektiva som möjligt.

– Våra medlemmar vill väldigt mycket och min roll är att vara tillgänglig, svara på frågor och formulera en strategi, säger samordnaren Pehr Mikael Sällström på Sveriges arkitekter.

Uppdraget som samordnare handlar enligt Pehr Mikael Sällström mycket om koordinering och kommunikation kring hur medlemmarna och förbundet kan stötta dem som är kvar i Ukraina, på flykt eller som kommit till Sverige.

Jobb, boenden och byggen

– Det finns mycket att vinna på att vi möter våra medlemmar i deras engagemang. Den största utmaningen är hur vi ska nå de arkitekter som kommer hit.

Bland annat kan det handla om att företag vill erbjuda jobb och boende åt kollegor, det kan också blir aktuellt att hjälpa till med att bygga exempelvis flyktingförläggningar, helt enkelt det som arkitekter brukar jobba med.

Samlar in berättelser

– Vi får se vad den här funktionen som samordnare leder till, hur arkitekter kan bidra med sin kompetens och vad som går att göra tillsammans med de aktörer, organisationer, företag och institutioner som vi vanligtvis samarbetar med, säger Pehr Mikael Sällström.

Akademikerförbundet SSR:s tidning Akademikern har fått stöd i form av informationsbidrag av Union to Union för att kunna bevaka situationen i Ukraina.

Röster från kriget

– Vi följer utvecklingen och håller kontakt under den närmaste månaden med fackliga representanter på plats i Ukraina, som får berätta om hur de jobbar under kriget, om sin situation, säger Annika Clemens, Akademikerns chefredaktör och fortsätter:

– Vi är ju en facklig tidning och fackförbunden har en ganska stor roll i det som händer. Vi vill berätta om deras ansträngningar för att hjälpa och organisera stöd.

Bombade skolor

Även Lärarförbundets tidning Läraren satsar på att bevaka situationen för kollegorna i krigets Ukraina. Med informationsbidrag från Union to Union har redaktionen rapporterat från den polska gränsen till Ukraina och intervjuat lärare, som berättar om förstörda skolor, om rädslan och vad som ska hända med deras elever:

Läraren Irina, som av säkerhetsskäl anonymiserats, berättar: ”Vad ska jag säga till dem nu, när de har sett hur världen fungerar? Att vi inte kan försvara dem?”. 

Text: Maja Aase

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.