Hoppa till huvudinnehåll

Öppet brev till regeringen angående biståndsbudgeten

2022-03-24

Igår skickade Union to Union tillsammans med 49 andra organisationer aktiva inom CONCORD två öppna brev till regeringen och oppositionen, med anledning av migrationsminister Anders Ygemans uttalande om att använda det internationella biståndet för att finansiera flyktingmottagande.

Att i en tid då de globala behoven eskalerar överväga att skära i biståndet är uppseendeväckande, särskilt då det statsfinansiella läget i Sverige bedöms vara gott.

Regeringen uppmanas därför att verka för ett solidariskt mottagande av flyktingar undan kriget, avstå från att minska det internationella biståndet samt att sätta exempel för andra EU-medlemsstater genom att redovisa kostnader för att ta emot flyktingar från Ukraina utöver den existerande biståndsbudgeten.

Oppositionspartierna C, L , V, KD och MP uppmanas att tydliggöra att deras partier står upp för samma sak.

Utdrag från brevet till regeringen:

"I CONCORD Sverige, plattformen för 81 svenska organisationer som arbetar för en hållbar och rättvis värld, är vi djupt bekymrade över uttalanden på regeringens presskonferens den 18 mars, där migrationsminister Anders Ygeman annonserade att ”en avsevärd del” av Migrationsverkets kostnader för flyktingarna undan kriget i Ukraina kan komma att avräknas biståndet.

Det är uppseendeväckande att regeringen i dagens värld ens kan överväga att minska biståndet med tanke på den eskalering av de globala behoven som pandemikrisen, klimatkrisen och den globala demokratikrisen har gjort smärtsamt tydlig under senare år."

Utdrag från brevet till partiledarna samt utrikes- och biståndspolitiska talespersoner:

"Vi vänder oss till dig med djup oro för att Sveriges regering ska minska det internationella biståndet. Förhoppningsvis delar du åsikten att Sverige har råd att ge skydd till utsatta människor som flyr från det fruktansvärda kriget i Ukraina utan att ta pengar från världens mest fattiga och utsatta."

Läs båda breven i sin helhet hos CONCORD Sverige.

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.