Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Maria Nyberg skriver att regeringens biståndspolitik är fel väg att gå.
"Regeringens hårda besparingar på biståndet – alltså på de allra mest utsatta människorna – är varken en modig, skarp eller solidarisk utrikespolitik", skriver Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare, i en krönika i NSD.
Foto: Maja Brand/Union to Union

"Sverige väljer fel väg"

2022-05-25

"Regeringens hårda besparingar på biståndet – alltså på de allra mest utsatta människorna – är varken en modig, skarp eller solidarisk utrikespolitik. Vårt Sverige vänder världen ryggen och jag vet att det är fel väg att gå", skriver Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare i en krönika i Norrländska Socialdemokraten.

"Under hösten 2003 gjorde jag min praktik på regeringskansliet i Sydafrika. Torsdagen den 11 september hade vi precis avslutat ett möte när en kollega kom fram och beklagade det som nyss hade hänt: mordet på Anna Lindh.

Hennes död väckte stor uppmärksamhet och jag fick uppleva hur det är att komma från ett land med en modig, skarp och solidarisk utrikespolitik, som människor minns och uppskattar.

För några veckor sedan besökte jag återigen Afrika. Nu som generalsekreterare för Union to Union, de svenska fackens biståndsorganisation för globalt utvecklingssamarbete. Med både medlems- och biståndspengar bidrar vi till att bygga starkare fackförbund runt om världen – viktiga insatser som är värda mycket uppmärksamhet.

I Malawi träffade vi läraren Esther Mkathiwa, som är stolt över sin fackliga roll och på väg att förhandla fram efterlängtade, bättre arbetsvillkor. Peter Etabo på ett vägbygge i Kenya berättade om alla strejker, den ena efter den andra, men att de äntligen har ett kollektivavtal – det fackliga arbetet ger verkligen resultat.

Samtidigt som jag pratar med Esther och Peter snurrar tankarna och oron växer: strax innan jag skulle åka meddelade vår regering att den ska skära i biståndsbudgeten med flera miljarder. Mellan mötena började jag förstå omfattningen: vår budget minskar med 40 procent. Från en dag till en annan. Jag blev faktiskt chockad.

Och jag inser att konsekvensen är att det är just konkreta projekt och samarbeten med människor som Peter och Esther, som blir utan pengar.

Framme i Kapstaden tänkte jag på kollegornas stöd och värme den dagen då Anna Lindh dog. Så annorlunda det riskerar att bli – för vem ser på Sverige som ett land med en modig, skarp och solidarisk utrikespolitik?

Om en månad presenterar Union to Union årets Global Rights Index, en unik granskning av arbetsvillkoren i världen, något som världsfacket ITUC gör varje år.

Redan nu kan jag säga att antalet konflikter i världen är rekordhögt, att allt fler av dem som slåss för mänskliga rättigheter trakasseras, hotas och tystas för att de vill förändra och tror på global rättvisa.

I opinionsundersökningar, så sent som i vintras, svarar svenska folket att bistånd är viktigt och de allra flesta inser att klimatkrisen, fattigdomen och otryggheten är något som vi alla måste lösa tillsammans. Över gränserna och över klyftorna.

Regeringens hårda besparingar på biståndet – alltså på de allra mest utsatta människorna – är varken en modig, skarp eller solidarisk utrikespolitik. Vårt Sverige vänder världen ryggen och jag vet att det är fel väg att gå.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.