Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Maria Nyberg, Oksana Huz, Karin Brunzell och Christer Wälivaara.
Foto: Lina Barke/Union to Union

Facket - en god kraft i mörka tider

2022-03-10

Starka känslor och berättelser direkt från kriget. Union to Unions seminarium blev en påminnelse om betydelsen av globala, fackliga nätverk.

– I mörka tider behövs de goda krafterna ännu mer, och de goda krafterna, det är vi som är med i facket, sa Maria Nyberg, Union to Unions generalsekreterare.

Under det digitala, direktsända seminariet medverkade Oksana Huz, som nyss har anlänt till Sverige, efter flykten från Ukraina. Tillsammans med Karin Brunzell, internationell sekreterare i Fackförbundet ST berättade hon om hur kriget omvandlat det fackliga arbetet till snabba, humanitära insatser, tack vare det långsiktiga projektarbetet och fackliga nätverk.

Stort behov av anti-propaganda

Utan utvecklingssamarbetet, mellan ST och deras ukrainska motsvarighet, fackförbundet SEUU, hade inte hjälp och stöd kunnat organiseras så pass snabbt efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Men nu är det även mycket viktigt att sprida rätt information, att motverka den felaktiga krigspropagandan, så att människor i Ukraina verkligen vet vad som händer, sa Oksana Huz.

Efter kriget – återuppbyggnad

Anna Andreyeva, det globala facket BWI:s policy-, kampanj och jämställdhetskoordinator i Ukraina, rapporterade från sin tillflykt i Moldavien. Hon berättade om hur det samtidigt som det är livsnödvändigt med akut hjälp, också är angeläget att se längre fram: Ukraina behöver en dag byggas upp igen, när kriget äntligen är över.

Christer Wälivaara från Byggnads, som jobbar strategiskt med internationella frågor, berättade också om hur de tillsammans med det globala facket BWI byggt ett långsiktigt nätverk, som är starkt, och som är förutsättningen för ett effektivt och fungerande fackligt arbete idag och i framtiden. Det handlar helt enkelt om att fackförbund är vana vid att organisera, mobilisera och stötta både sina medlemmar och andra.

Seminariet kan du se på Facebook (Extern länk)

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.