Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto: TT Nyhetsbild

"Vi står i ständig kontakt med våra fackliga vänner och kollegor i Ukraina."

2022-03-04

Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg skriver om situationen i Ukraina.

Mer än en vecka har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina. Nyhetsflödet fylls av omskakande, upprörande och hjärtskärande berättelser. Människor flyr. Människor gömmer sig.

Det är, precis som Union to Unions ordförande Heike Erkers uttryckte vid den stora demonstration Union to Union var med och arrangerade på Sergels Torg i veckan: ”Bilderna på krigets fasor upprör en hel värld”.

Jag, och hela den svenska fackföreningsrörelsen, följer utvecklingen med oro. Vi står i ständig kontakt med våra fackliga vänner och kollegor i Ukraina. Det tål att sägas igen: den svenska fackliga rörelsen står enade i stödet för den ukrainska befolkningen. Vi ser till att delar av vårt stöd till dem kan ställas om till humanitärt stöd, och vi hjälper dem att sprida budskap och berättelser.

Samtidigt som oroväckande rapporter om hur våldet trappas upp i Ukraina ser vi exempel på hur omvärlden sluter upp mot kriget. Sanktioner införs, demonstrationer genomförs. Vi hoppas att det kan bidra till ett slut på kriget. För det är tillsammans vi kan påverka.

Tillsammans, är ju just det som är centralt för fackföreningsrörelsen. Kärnan i det fackliga arbetet, och grunden för den internationella solidariteten.  Det är ett ord som är laddat med styrka och hopp. Och just tillsammans kommer vara viktigt både nu och framöver.

Det som sker nu är viktigt.

Vi vet av erfarenhet att den fackliga rörelsen är en tillgång i krissituationer. Fackförbund är organiserade, fackförbund har strukturer och kan mobilisera när det krävs. Det kommer att krävas – både från de redan etablerade ukrainska facken – men också från alla oss som stödjer deras arbete.

Den fackliga solidariteten är stor. Listan på solidaritetshandlingar från svenska fackförbund och centralorganisationer är lång. Det handlar om allt ifrån att skänka pengar till facklig och demokratisk utveckling till att lyfta fram rösterna från de som drabbas av kriget.

Det är också här jag vill avsluta. Med en gnutta hopp mitt i mörkret. Kriget måste stoppas. Jag säger det igen: kriget måste stoppas och fackförbunden står starka i stödet för Ukraina.

Missa inte vårt seminarium på onsdag i nästa vecka, om Ukraina (länk till Facebook)

/Maria Nyberg, generalsekreterare för Union to Union

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.