Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Över hela världen fördömer fackföreningsrörelsen den ryska invasionen av Ukraina. Stödet till fackliga kollegor är intensivt, liksom uppmaningar att bidra till solidaritetsfonder och delta i demonstrationer, under parollen #StandWithUkraine. Union to Union är aktivt i kontakterna med fackliga kollegor för att organisera humanitärt stöd.
Foto: TT Nyhetsbild

Stark, facklig solidaritet med Ukraina

2022-03-01

Den fackliga, internationella solidariteten med Ukraina är stark. Kontakterna med de fria fackförbunden i det krigshärjade landet är intensiv:

– Vi har står i ständig kontakt med våra fackliga kollegor i Ukraina, säger Union to Unions Lana Willebrand. Nu handlar det om att styra om det fackliga arbetet till akuta, humanitära insatser.

Den ryska invasionen i Ukraina har hårt och omedelbart fördömts av fackföreningsrörelsen världen över, med uppmaningar att stoppa kriget och införa kraftiga sanktioner mot Ryssland.

Union to Unions generalsekreterare Maria Nyberg slår fast att ”stödet till demokratiska aktörer och människorättsförsvarare är nu viktigare än någonsin. Och viktigare än allt annat – kriget måste stoppas”.

Fackliga stödinsatser

Just nu pågår ett intensivt arbete av medlemmarna i de fria, oberoende facken i Ukraina. Samtidigt som många hjälper sina familjer att fly undan kriget, stannar andra kvar.

Dels för att det efter Rysslands attack är allmän mobilisering av alla värnpliktiga och reservister, dels för är viljan är så mycket stark att försvara sitt land och bidra till att organisera stödinsatser.

”Anti-propaganda mycket viktigt”

Bland annat jobbar det nätverk för fackligt aktiva ungdomar, som redan finns i Ukraina, för att sprida korrekt information, stötta varandra och samordna det fackliga arbetet.

Just att producera korrekt information är en angelägen uppgift, för att motverka felaktiga uppgifter, som kan skada Ukrainas befolkning och kampen mot den ryska invansionen.

– Att sprida anti-propaganda är mycket viktigt, säger Lana Willebrand.

Facken garant för demokrati

Union to Union har sedan länge stöttat fackliga utvecklingsprojekt i Ukraina.

– En oberoende fackföreningsrörelse är både en garant för och ett bevis på en fungerade demokrati, säger Lana Willebrand.

Som land har Ukraina mycket kvar att göra vad gäller transparens, öppenhet och efterlevnaden av lagar och mänskliga rättigheter.

Hopp för Ukraina

– Men samtidigt är Ukraina en stat som kan hålla demokratiska val, som har yttrandefrihet och respekterar rätten att fritt organisera sig och att fackförbunden kan förhandla kollektivt. Allt detta saknas i Ryssland och Belarus, två grannstater där den oberoende fackföreningsrörelsen är näst intill utplånad och förföljs av staten.

I sitt fackliga utvecklingssamarbete har fackförbundet ST och deras ukrainska motpart SEUU, State Employees Union of Ukraine, satsat på utbildning av förtroendevalda och på att förhandla fram kollektivavtal med nya, bättre villkor.

9 000 räddade jobb

I förlängningen har samarbetet räddat jobb: när den ukrainska staten började hårdbanta kunde SEUU genom facklig styrka och organisering rädda så många som 9 000 jobb.

Ett annat exempel är fackförbundet PROFBUD, ”Construction and Building Materials Workers Union of Ukraine”, som är Byggnads samarbetspartner i Ukraina. Just nu uppmanar Byggnads till stöd för sin internationella solidaritetsfond. Det globala facket BWI samordnar stödet och ser till att det når de fackliga kollegorna i Ukraina.

Text: Maja Aase

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.