Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Foto: Foto: BKN Photography

Nybildad fackklubb på Volvo i Thailand gör succé

2019-04-04

På bara några månader har en fackklubb på Volvos lastbilsfabrik i Thailand bildats, godkänts av myndigheterna och förhandlat fram sitt första kollektivavtal för bättre villkor. Landet är erkänt svårjobbat fackligt vilket gör arbetet än mer imponerande.

I december förra året kunde Ussarin Kwaepradap, samordningsansvarig i Thailand för ett projekt som IF Metall driver med syfte att öka den fackliga organiseringen på svenska företag i landet, berätta att fackklubben på Volvos* lastbilsfabrik i Thailand hade blivit godkänd av myndigheterna i landet.

Framgångarna för den nybildade fackklubben fortsätter då de på kort tid även lyckats förhandla fram sitt första kollektivavtal på arbetsplatsen, och samla ihop 435 medlemmar.

Arbetet är ett resultat av ett projekt som IF Metall driver och Union to Union stödjer som syftar till att skapa fungerande demokratiska fackklubbar på Electrolux, Volvo och Scania ibland annat Thailand. I just Thailand har det varit många bakslag, och landet inte har ratificerat ILO-konventionerna 87 (förenings- och organisationsfrihet) och 98 (rätt att organisera sig och förhandla kollektivt).

Klubben på Volvo har även lyckats få tio avskedade medlemmar åter i tjänst vilket är ett bevis på deras vilja och styrka, men även kunskapsnivå.

– Samtliga är nu åter i tjänst, helt tack vare klubbens arbete, berättar Glenn Abrahamsson, internationell ombudsman, för IF Metalls tidning INFO.

Just bristen på kunskap om rättigheter var något som Usarin Kwaepradap pekade på under ett seminarium som Union to Union arrangerade i december.

- Här finns också problemet att arbetstagarna inte helt är medvetna om vilka rättigheter och verktyg de kan hävda och använda för att förbättra sina arbetsvillkor. Vilket också ger arbetsgivarna ett extra övertag, sade Ussarin Kaewpradap till åhörarna.

 

* AB Volvo Group

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.