Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Tarek Moustafa Abdelfattah Kaeib från Egypten vittnar om det krympande demokratiska utrymmet för fackförbund och andra civilsamhällesorganisationer.
Foto: Foto: PSI

Fler auktoritära regimer utan respekt för lagen

2018-06-26

Människor i civilsamhället har genom historien spelat en avgörande roll för grundläggande fri- och rättigheter. Nu ser vi att den demokratiska utvecklingen i världen backar. Under 2017 mördades fler än 300 människorättsförsvarare. Exploateringen av naturre­surser och efterfrågan på mark ses som bidragande orsaker till den förvärrade situationen. Endast tre procent av världens befolkning lever i vad som kan anses vara öppna och demokratiska samhällen.

Världsläget för demokratin och mänskliga rättigheter är akut. Den slutsatsen drar 18 svenska organisationer i rapporten ”Tag plats! Civilsamhällets demokratiska utrymme och rätten till organisering”

I rapporten intervjuas ett stort antal representanter från olika delar av civilsamhället. De kämpar för fred, miljön, kvinnors rättigheter, religions- och övertygelsefrihet och fackliga rättigheter. 

Rapporten visar bland annat att fackliga rättigheter inskränks. I allt fler länder mördas fackligt aktiva på grund av sitt engagemang och antalet länder där arbetstagare utsatts för våld ökade kraftigt mellan 2015 och 2017, från 36 till 59.

En av de som intervjuats från den fackliga rörelsen är Tarek Moustafa Abdelfattah Kaeib från Egypten som är ordförande i den oberoende fackföreningen Real Estate Taxes employee’s trade union. Han vittnar om hur det demokratiska utrymmet krympt.

Tarek Moustafa Abdelfattah Kaeib, Egypten:

”Regeringen använder sig av flera olika strategier för att förhindra vårt arbete. Dels formella, som lagar och regleringar. Det handlar också om hur de pratar om fackförening­ar, som i ett tal av en regeringsrepresentant om att inte samarbeta med oberoende fackförbund för att de är ’satanistiska’ organisationer. De använder sig också av byråkratiska hinder, som att tvinga fackliga ledare att byta arbetsplats, inställda löneutbetalningar, över­tidsarbete för medlemmar i facket och så vidare.

Regeringen har också skapat egna lojala fackförbund som agerar emot de oberoende. De hindrar oss från att nå ut i media och ligger istället bakom smutskast­ningskampanjer mot oss i media, där vi utmålas som utländska agenter som vill förstöra vårt land. De slår ner på alla demonstrationer och protester, och arres­terar ledare för oberoende fackförbund. Senast var hösten 2017 då jag och åtta andra ledare arresterades och anklagades för påhittade brott så allvarliga att de kan leda till avrättning.

Alla dessa inskränk­ningar innebär enor­ma svårigheter för min karriär, mitt engagemang som facklig aktivist och det påverkar mitt privatliv. Jag hotas med avsked från mitt jobb, eller med att bli omplacerad till avlägsna platser långt från facket och mitt hem. Men den allra största svårigheten är att min familj lever under press och att mina döttrar attackeras på universitetet och i skolan för att media beskriver mig som en utländsk agent som vill förstöra landet. Jag lever under en fruktansvärd press men jag insisterar på att fortsätta mot mitt mål. Jag är en människa som kämpar mot förtryck och frustration, som strävar mot frihet och social rättvisa.”

Läs mer: Klicka här för att läsa en intervju med Ruben Wågman, påverkans- och programhandläggare på Union to Union, som berättar mer om rapporten och ger en sammanfattning av vad Sverige kan göra för att stärka det demokratiska utrymmet i utsatta länder och regioner.

Du kanske också är intresserad av?

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.