Hoppa till huvudinnehåll

Just Transition - en rättvis klimatomställning

Bild
Kvinna tittar in på kameran, omgiven av sopor. Kvinna står på ett sopberg.

Just transition - en rättvis klimatomställning

Klimatförändringarna påverkar framförallt de redan mest utsatta människorna. Världen över jobbar facken för en just transition, en rättvis klimatomställning, med målet att skapa klimatvänliga jobb och schysta arbetsvillkor för alla. Här hittar du information om hur Union to Union, tillsammans med partners, arbetar för en rättvis klimatomställning.

Arbetstagare runt om i världen drabbas av klimatförändringarna. Just transition, en rättvis klimatomställning, innebär ett spann av åtgärder för att säkra arbetstagares rättigheter och anständiga arbeten när industrier och arbetsmarknader ställer om och blir klimatvänliga och miljömässigt hållbara. Sådana åtgärder, företrädesvis utformade och framförhandlande mellan arbetsmarknadens parter genom den sociala dialogen, spänner över många områden. Bland annat socialförsäkringar, arbetsmiljö, aktiv arbetsmarknadspolitik och kompetensutveckling.

För att minska vår påverkan på klimatet samtidigt som man garanterar social och ekonomisk utveckling behöver många länder ekonomiskt stöd. Flera länder har beslutat att de kan stötta andra staters utsläppsminskningar genom sitt internationella utvecklingssamarbete. 

För Union to Union innebär just transition vägen mot social rättvisa på en levande planet. Det ger oss möjlighet att arbeta för jobb med schysta arbetsvillkor för alla samtidigt som vi bidrar till att möta klimatförändringarnas utmaningar. Vi arbetar med en rättvis klimatomställning genom att stödja projekt i låg- och medelinkomstländer, erbjuda fackförbund kompetensutveckling för att stärka deras förmåga att förhandla och delta i dialog om klimatförändringar, biologisk mångfald och anständiga jobb och genom att ta fram rapporter och sprida kunskap och information.

Foto på Natalina Andrade.

Projekt med syfte att öka journalisters kunskap om klimatkrisen

För att öka kunskapen om klimatkrisen har journalister på Kap Verde nyligen gått en specialutbildning, med stöd av Union to Union. 

Läs mer om projektet
Bild från samarbetsprojekt för arkitekter i Kenya

Samarbete för hållbara utemiljöer

I takt med klimatförändringarna växer intresset för planering av hållbara städer. För att påverka beslutsfattare och öka kunskapen om vikten av klimatsmart utemiljö samarbetar landskapsarkitekter i Kenya och Sverige i ett projekt som får allt mer uppmärksamhet.

Läs mer om projektet

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.