Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Porträttbild på Georges som tittar in i kameran
Georges Moussa, vice ordförande i fackförbundet för arbetstagare inom vattensektorn i norra Libanon.
Foto: Foto: Susanne Hedberg

Flyktingars situation engagerar fackliga i Libanon

”Om människor är på flykt och har sämre rättigheter än oss – då måste vi agera” säger Georges Moussa som är fackligt engagerad i Libanon och deltar i ett projekt som syftar till att utveckla fackets kapacitet att arbeta med flykting- och migrationsfrågor utifrån ett rättighetsbaserat perspektiv.

Flyktingkrisen i Syrien innebar att över 1,5 miljoner flyktingar kom till Libanon (källa: UNHRC), ett land vars storlek inte är mycket större än Skåne. Redan från den första dagen märkte arbetstagare som arbetar med vattenförsörjning i norra Libanon av flyktingkrisen. Tusentals flyktingar kom till regionen och helt plötsligt fann de sig i en situation av att behöva säkerställa vattenförsörjning till både lokalbefolkningen och alla flyktingar. De fick jobba övertid och mer personal behövdes och anställdes, vilket satte extra press på den redan åtstramade budgeten i en åsidosatt region i landet. Flera fackförbund inom den offentliga sektorn i regionen tog därför initiativ till samarbeten med varandra och civilsamhället för att försöka hitta en hållbar lösning och situation för alla – flyktingar, lokalbefolkningen och arbetstagare.

Enligt Georges Moussa, som är vice ordförande i fackförbundet för arbetstagare inom vattensektorn i norra Libanon, var det en stor utmaning att komma överens om att ge samma service till de syriska flyktingarna som till lokalborna. Men efter förhandlingar och dialog så gick det att komma överens, för i slutänden vägde den humanitära aspekten tungt i diskussionerna.

När arbetstagarna förstod att flyktingarna led, vad de fick utstå och hur många som var i behov av humanitär hjälp, så ville medlemmarna i facket samarbeta för att kunna hjälpa”, säger Georges Moussa.


På bilden: En familj på flykt från Syrien har temporärt bosatt sig på ett hustak i centrala Beirut.

Genom att delta i projektet Human Rights, Trade Unions and Quality Public Services for Refugees and Migrant Workers, som drivs av Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR, Fackförbundet ST, Vision och Kommunal genom Union to Union, så har de fackligt engagerade fått kunskaper om vilka rättigheter flyktingar och migranter har och kunnat använda sig av det i sitt arbete. De har besökt flyktingläger för att sprida kunskap och information om rättigheter till flyktingarna och i samband med det även fått en större förståelse för vilka omständigheter flyktingarna lever i.

”Innan de deltog i projektet, så hade de fackliga medlemmarna ingen aning om vilka rättigheter flyktingar och migranter har. Nu vet de,” berättar den lokala koordinatorn för fackförbundet för arbetstagare inom Social Security National Fund i Libanon, Issam Raydan.


På bilden: Issam Raydan från fackförbundet för arbetstagare inom Social Security National Fund i Libanon.

Genom projektet ökas fackförbundens förståelse för att varje människa har mänskliga rättigheter – till värdighet, anständiga levnads- och arbetsförhållanden samt tillgång till välfärd. Georges Moussa menar att alla mänskliga rättigheter ligger till grund för allt det som facket gör:   

”Om människor är på flykt och har sämre rättigheter än oss – då måste vi agera.”


Text och bild: Susanne Hedberg

Om projektet:

Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR, Fackförbundet ST, Vision och Kommunal ska tillsammans med Public Services International (PSI), PSI:s subregionala kontor i Beirut och 16 samarbetspartners i Turkiet, Libanon, Tunisien och Algeriet genomföra ett projekt under 2018-2022. Projektet syftar till att utveckla fackets kapacitet att arbeta med flykting- och migrationsfrågor utifrån ett rättighetsbaserat perspektiv. Detta kommer att göras genom att öka fackliga ledares förståelse av att genom att försvara flykting- och migrantarbetares rättigheter, stärker facket egna intressen i att försvara och utöka arbetsrättigheter för alla. Det kommer också att göras via en serie av seminarier och utveckling av relevanta utbildningsmaterial samt genom användandet av projektets resultat för att främja kollektiva förhandlingar och den sociala dialogen samt genom att öka fackets synlighet och stärka allianser för att ha ökat politiskt inflytande. Läs mer om projektet här.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.