Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Nepaleser som vill arbeta utomlands måste först hämta ut vissa dokument. Under åren före pandemin kunde upp emot 3 000 människor strömma till ett kontor, bara på en dag. Foto: Anders Larsson

"Efter många möten betalade byggföretaget ut alla lönerna"

Pandemin slog snabbt och hårt mot migrantarbetare från Nepal. De redan osäkra villkoren, ofta på byggen i Asien och Mellanöstern, ledde till att försörjningen helt försvann: inga uppdrag, inga pengar. Då ryckte Gefont in:

– 89 migrantarbetare, som jobbade på ett byggföretag i Kuwait, hade inte fått lön på två månader, säger Bidur Karki, vice ordförande för Gefont, Nepals fackliga federation. Vi hjälpte dem med mat för dagen, sedan kontaktade vi arbetsgivaren. Först var det stört omöjligt, men efter många möten betalade byggföretaget ut alla lönerna.

Förhandlingar som lyckades

Men den stora insatsen under pandemiåret handlade om att få hem hela 700 000 migrantarbetare när jobben försvann. Gefont arbetar målmedvetet för att facket ska ha större inflytande i politiken och lyckades utifrån sin förhandlingsvana sätta press på den nepalesiska regeringen. Gefont fick igenom betalda hemresor och ett visst ekonomiskt stöd.

– Vi ligger på regeringen för att hemvändarnas yrkeskunskaper ska komma till användning och att de ska få jobb med lön, säger Bidur Karki.

Projektet ”Transformation by Building Workers Power” i Nepal sker i samarbete med LO –TCO projektkansli. Gefont arbetar brett med facklig utbildning, rekrytering och organisering, inte minst av migrantarbetare. Parollen ”Där det finns migrantarbetare från Nepal, där är Gefont” stämmer: i mer än tio länder utbildar och förhandlar Gefont för att stärka svåra arbetsvillkor, höja långa löner och sätta stopp för trakasserier. Bidur Karki framhåller hur viktig utbildningen är i ett land med eftersatt skolsystem.

– Runt 100 stycken migrantarbetare gick kurser under året och de uppskattar verkligen att lära sig mer, med målet att kunna organisera sig och försvara sina rättigheter.

Stora utmaningar som kvarstår

För att fler ska ha råd att stanna i sitt hemland har Gefont med framgång arbetat för att få igenom reglerade minimilöner i Nepal. Men möjligheterna till försörjning fortsätter att vara små.

– Många väntar på att kunna återvända till sina jobb i utlandet, säger Bidur Karki.

Denna berättelse är hämtad ur Union to Unions verksamhetsberättelse, som du laddar ner via länken i högerspalt.

Nedladdningsbart material

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.