Stefan F Lindberg Dina Feller, koordinator för fackförbundet RED LATAM som organiseras av det globala facket ITF.

”Vi har mycket att göra, men vi ger aldrig upp”

Att organisera medlemmar i Latinamerika är både svårt och förenat med livsfara och flygbranschen är inget undantag. Men genom att skapa motstrategier och jobba med regionala nätverk hoppas facket nå förändring.

Flygbolagen i Latinamerika mutar ofta sina anställda för att hålla dem utanför fackförbunden, framförallt piloter och flygvärdinnor, och anställda upplever att de tjänar mer på att stå utanför facket än på att vara med. Många är också rädda för att ansluta sig.

– Både flygbolagen och de flesta regeringar här i Latinamerika är fackföreningsfientliga, förklarar Dina Feller, koordinator för fackförbundet RED LATAM som organiseras av det globala facket ITF.

Dina började i branschen som flygvärdinna hos LAN (Línea Aérea Nacional de Chile) och det var när hon hamnade i konflikt med flygbolaget som hon försökte gå med i facket. Hon fick veta att förbundet för flygvärdinnor inte hade en enda medlem från LAN. Dina såg till att hennes kolleger fyllde i medlemsansökan och höll sedan ett första möte där hon valdes till ombud.

– När vi byggde upp vårt nätverk här i Argentina förstod vi att vi behövde fler medlemmar och inte bara flygvärdinnor. Men hur skulle vi göra? Vi upptäckte att det fanns fackförbund i många olika sektorer från i olika länder som var medlemmar i ITF, berättar Dina.

RED Latam organiserar inte bara flygvärdinnor utan även tekniker, piloter och andra yrkesgrupper.

2008 hölls det första nätverksmötet, med tre länder representerade. År 2012 gick flygbolagen LAN och TAM samman och bildade LATAM Airlines Group, som nu är ett av Latinamerikas största flygbolag med över 67 miljoner passagerare om året. Följande år startade Dina Feller med hjälp av ITF det första fackliga projektet i Colombia sedan sammanslagningen.

– Ett regionalt nätverk är aldrig ett projekt som startar det ena året för att avslutas några år senare när bidragen tagit slut. Vårt arbete är långsiktigt. Det är ett solidaritetsarbete, vi förbereder kommande generationer genom en kontinuerlig lärandeprocess, säger Dina.

Dina berättar om när Cristina Cadavid, som också ingår i nätverket, ställdes inför ett ultimatum av en paramilitär grupp. Cristina, som är ordförande för ACAV, det colombianska fackförbundet för flygbolaget Aviancas flygvärdinnor, fick 30 dagar på sig att antingen lämna landet eller dö. Efter noga avväganden kom hon och hennes familj fram till att Cristina trots dödshotet måste stanna. Avgörande för Cristina blev det faktum att om det går att skrämma fackligt aktiva medlemmar, kommer alla fackföreningar i Colombia till slut att vara utplånade.

Cristina Cavidad ordf. ACAV, det colombianska fackförbundet för Aviancas flygvärdinnor, utsattes för dödshot av paramilitärer.

Dina Feller understryker att motståndet behöver effektiviseras mot storspelare som Avianca eller organisationer som Star Alliance. Avianca har exempelvis satt i system att lägga ut delar av verksamheten på kontraktsanställningar, så kallad outsourcing. RED LATAM-nätverket försöker skapa motstrategier, bland annat genom att organisera anställda på bemanningsföretagen.

– Det blir en tuff kamp och vi har mycket att göra, men vi ger aldrig upp, säger hon.

 

FAKTA/Building Union Strength with Aviation Workers in Latin America

Svenska fackförbundet Seko, tillsammans med det globala facket ITF, har ett projekt som syftar att organisera de anställda på det colombianska flygbolaget Avianca.  Att Avianca är ett colombianskt bolag gör organiseringsarbetet extra svårt då bolaget kommer från ett land där det finns få fackföreningar och företagen är fackföreningsfientliga. För att kunna arbeta med organisering av anställda på Avianca använder ITF:s regionkontor därför sig av ett redan uppbyggt nätverk inom flygbolaget Latam.

http://www.uniontounion.org/projekt/60337

Bild och text: Stefan F Lindberg och Barbro Vivien