Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Unionens kongress 2023

Internationella frågor och fackligt utvecklingssamarbete i fokus på Unionens kongress 2023, i Karlstad.

 

Foto: Union to Union

Unionens kongress 2023: Internationellt fokus och fördömande av Belarus

2023-10-11

Internationella motgångar och framgångar stod på agendan under Unionens kongress 2023 där även kravet på ett omedelbart stopp av utvisningarna av fackligt engagerade till Belarus fördes fram.

Med anledning av ILOs resolution mot Belarus från i juni 2023, och Migrationsverkets hårt kritiserade avvisningsbeslutet av fackligt aktiva Ala Tsvirko, hade Belarus en given plats på agendan bland de internationella frågorna på Unionens kongress i Karlstad. Förutom Ala Tsvirko fanns Maksim Pazniakou från den belarusiska fackliga exilorganisationen Salidarnast bland de internationella talarna. Han vittnade om fängelsestraff på upp till 15 år för fackligt engagemang och protester mot den belarusiska diktaturen. På Unionens kongress gjordes ett gemensamt uttalande med krav på att utvisningarna av fackligt engagerade till Belarus omedelbart stoppas. Läs hela uttalande här.

Risker och resultat

Union to Union fanns på plats för att leda en internationell panel. Kongressens första kväll fokuserade på det fackliga arbete som sker under stor risk runt om i världen. Ryssland, Ukraina, Myanmar och Belarus är platser där fackligt engagemang möter starkt motstånd från politiskt håll, och i flera länder riskerar fackligt engagerade långa fängelsestraff.

Men även internationella fackliga framgångar lyftes på kongressen. Exempelvis förbättringar av de livsfarliga arbetsmiljöer som förekommer vid upphuggning av fartyg (så kallad ship breaking) och de viktiga överenskommelser på plats in textilindustrin som utgör en grund för bättre arbetsmiljö.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.