Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Najwa Hanna. Foto av Susanne Hedberg.

Trots djup kris – facken i Libanon gör skillnad

2021-12-14

Ekonomisk kris, politisk instabilitet och en ökande arbetslöshet. Utmaningarna i Libanon är många, och det blir allt tydligare hur viktiga fackförbundens insatser är.
– Ett problem följs av ett annat. Det är naturligtvis stressigt. Men vi hittar lösningar, säger Najwa Hanna, som jobbar på den globala fackliga federationen PSI:s kontor i Beirut, Libanon.

Situationen i Libanon har varit kaotisk i flera år. Politisk turbulens ledde till en ekonomisk kris med rusande inflation; den libanesiska valutan har tappat 93 procent i värde under de senaste två åren.

2020 spred sig covid-19-pandemin. Under hösten 2020 inträffade en stor explosion i Beiruts hamn, en explosion som förstörde flera sjukhus och medicinska lager.

– Det finns knappt ord för att beskriva situationen i Libanon idag. Det är långa köer till bensinmackar, skenande arbetslöshet, en privatiserad vårdapparat där vården inte är tillgänglig för alla. Dessutom har vi bara tillgång till elektricitet ungefär två timmar varje dag, berättar Najwa Hanna som är regional sekreterare på PSI.

Insatser under krisen

Mitt i detta arbetar fackförbund för alla arbetstagares – inte bara sina egna medlemmars – intressen. Och trots utmaningarna har många fackförbund gjort viktiga insatser.

Najwa Hanna berättar att det mest grundläggande är att försöka säkerställa medlemmarnas basbehov, till exempel mat, mediciner och bränsle. För att kunna göra detta har man bland annat inrättat en solidaritetsfond.

Kollektivtrafiken viktig för många

Fackförbund trycker på för att regeringen ska satsa på och bygga ut kollektivtrafiken, eftersom många, främst låginkomsttagare, inte har några andra möjligheter att ta sig till sina arbeten. Dessa påtryckningar har resulterat i att regeringen prioriterat frågan.

– Arbetslösheten har stigit enormt, berättar Najwa Hanna. Från omkring 28 procent 2019 till att nu ligga runt 55 procent.

– Det är tydligt att fackens arbete gör skillnad, men detta är något som kommer att fortsätta under lång tid, avslutar Najwa Hanna.

Svenska fackförbund i Libanon

Svenska fackförbund driver flera utvecklingsprojekt i Libanon. IF Metall, Unionen och Pappers driver tillsammans med lokala fackförbund och det globala facket IndustriALL ett projekt kring unga fackliga ledare.

Vårdförbundet, Fackförbundet ST, Akademikerförbundet SSR och Vision genomför tillsammans med lokala fackförbund och det globala facket PSI ett projekt kring migrantarbetare och mänskliga rättigheter.

Just innan pandemin slog till besökte Union to Union Libanon och skrev ett reportage om jämställdhetsarbetet.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.