Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Till vänster är det en man med bygghjälm, i mitten en kortlek och till höger en man som tittar in i kameran.

Cards of Qatar

Foto: Byggnads och Blankspot

Gratis fotbollskort stöttar Qatars migrantarbetare

2022-11-15

Inför fotbolls-VM för herrar i Qatar stöttar Byggnads spridningen av reportagesajten Blankspots alternativa fotbollskort, som nu finns gratis i Pressbyrån.

– Alla som älskar fotboll och respekterar mänskliga rättigheter måste göra sina röster hörda. Det är bara så vi kan få resultat, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

De tolv fotbollskorten ”Cards of Qatar” ser ut som vanliga fotbollskort, men de består av var sin unika historia om migrantarbetare, som omkommit under VM-förberedelserna i Qatar på grund av usla arbetsvillkor.

Bakgrunden är Blankspots reportage och intervjuer i Indien, Nepal och Bangladesh med migrantarbetarnas familjer.

Tusentals har dött

Att Qatar tilldelats fotbolls-VM för herrar har mött mycket hård kritik. Enligt uppgift har tusentals migrantarbetare dött och skadats under de omfattande byggena av  arenor, hotell och annaninfrastruktur.

Fackförbundet Byggnads och det globala facket BWI har sedan 2013 gjort en rad besök i landet, genomfört kontroller av arbetsmiljö och säkerhet och uppmärksammat nödvändigheten i att landets miljontals utsatta och utnyttjade migrantarbetare ska ha anständiga arbetsvillkor.

En facklig skyldighet

– Mötena nattetid med migrantarbetarna är något jag bär med mig resten av livet, säger Johan Lindholm. Vi är skyldiga dem att göra allt vi kan för att få den qatariska regimen att förbättra deras villkor.

Enligt Martin Schibbye, chefredaktör på Blankspot, är det viktigt att fortsätta att bevaka Qatar även efter sista matchen har spelats under fotbolls-VM.

Viktigt tänka långsiktigt

– De här människorna är inte bara statistik, säger Martin Schibbye. Deras berättelser behöver höras.Vi vill gå bortom debatten om siffror och berätta historierna om dem som har dött.

Byggnads och BWI:s arbete för mänskliga rättigheter i arbetslivet för migrantarbetarna i Qatar fortsätter också:  

– Migrantarbetarna finns kvar även när den sista bollen har sparkats och vi måste tänka långsiktigt och bygga strukturer för att värna deras rättigheter, säger Johan Lindholm.

Text: Maja Aase

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.