Hoppa till huvudinnehåll
Bild
En bild på arbetstagare i Belarus
Strejkande vid stålverket BMZ, i staden Zhlobin i Belarus. Bilden är märkt med Nexta, som är en webbkanal för fria nyheter, där människor delar bilder och texter, som inte den statliga nyhetsförmedlingen tar upp.

Belarus: Fria fack driver på förändringen

2020-08-17

Utvecklingen går fort just nu i Belarus. Hundratusentals människor demonstrerar i Minsk för nyval och mot regimen. Arbetstagare vid stora, statliga fabriker går ut i strejk, påhejade av oberoende fack och allmänhet.

– Det här visar på styrkan i människors krav på en fredlig förändring, säger Lana Willebrand, verksamhetsutvecklare på Union to Union.

Lana Willebrand, som har rötter i Belarus, följer nyhetsflödet både genom sitt jobb på kansliet i Stockholm, och sitt personliga engagemang i civilsamhället. Enligt henne är den senaste tidens demonstrationer de största någonsin.

– Situationen är exceptionell. Alla är upprörda över fusket i presidentvalet, det är därför hela landet har förenats i protesterna. Bevisen för valfusk är överväldigande, det är ingen som helst tvekan om det.

Även om riskerna för ett bakslag är stora finns det absolut hopp för att protesterna leder till en friare framtid:

– Alla kräver nu ett nytt, demokratiskt och rättvist presidentval, säger Lana Willebrand. Frihet är den enda vägen framåt.

Hopp och entusiasm

Genom sociala medier och nyhetsappar strömmar informationen från Belarus, och de oberoende facken är entusiastiska.

– De uppmanar till fortsatta protester till dess alla krav är uppfyllda. De skriver också att även om det betyder strejker finns det inget annat sätt att lösa krisen – ”tillsammans kommer vi att segra!”.

Även om de statligt kontrollerade fackförbunden dominerar finns det i Belarus ett fåtal oberoende fack, som bildades på 1990-talet efter Sovjetunionens fall och före president Lukasjenko. De fria facken arbetar bland annat med att ge juridiskt stöd till arbetstagare vid tvister.

– Det är ju så att de statliga facken står väldigt tydligt på arbetsgivarnas sida, säger Lana Willebrand, och berättar att medlemskapet i statliga fack dessutom innebär flera fördelar som bonusar, semesterresor och annat.

Svenska fack stöttar

Nu vill de oberoende facken att arbetstagarna ska lämna de statliga facken för att öka på trycket. Förutom kraven på ett nytt, demokratiskt presidentval, stopp för våldet och att gripna demonstranter ska släppas, handlar också protesterna om anställningsförhållandena i landet.

I Belarus är osäkra visstidskontrakt vanliga, som ett effektivt sätt att begränsa arbetstagarnas möjligheter att våga göra sina röster hörda.

– De här kontrakten kan arbetsgivaren säga upp när som helst, vilket betyder att anställda måste visa ett ”gott beteende”, säger Lana Willebrand. Därför är det så svårt att organisera i fria fack, för om arbetsgivaren får reda på att man är medlem i ett sådant kan man bli av med jobbet väldigt fort.

Den svenska fackföreningsrörelsen har sedan 1990-talet kontakt med de fria facken i Belarus, och en gemensam historia med partnerskap och vänskap. Samarbetet handlar bland annat om utbyte av erfarenheter och kunskap kring organisering, förhandlingar och demokratiskt, fackligt arbete.

– Allt det här är viktigt för att facken i Belarus ska kunna arbeta på ett bra, demokratiskt sätt. Och just nu är det tydligt hur starka arbetstagarna är som kollektiv och att de har kraft att påverka utvecklingen i landet. Ingen kan ta ifrån dem den kraften.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.