Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Yanira berättar stolt om sitt fackliga engagemang i SINTRAESLIMP och om hur mycket hon har lärt sig genom att delta i utbildningar och manifestationer med facket. – Genom att vara fackligt aktiv känner jag att jag kan göra skillnad inte bara för min egen skull, utan det är även en möjlighet att ge mina barn bättre en bättre framtid, säger Yanira.

Förföljelser och kränkningar vardag för fackliga-lokalvårdare i Peru

Fackförbundet SINTRAESLIMP (Facket för lokalvårdare vid Företaget Eslimp Callao) har sitt kontor i kuststaden Callado, en liten bit utanför Lima i Peru. Peru är ett av länderna i Latinamerika där ekonomin går framåt, men det återspeglas inte bland de anställda. Många arbetare har låga löner, dåliga arbetsvillkor och den informella sektorn är utbredd. Inom fackföreningsrörelsen råder det stor splittring, vilket skapar svårigheter när det gäller medlemsrekrytering och samarbete. Enligt det Internationella facket ITUC så utsätts fackligt aktiva i Peru för systematiska förföljerser och kränkningar.

- Främst kommer attackerna från personer inom maffian som är anställda av olika företag för att skada facket. Vi har exempelvis fått kontoret vandaliserat av dessa personer,

berättar José Alfredo Morales, Ordförande för facket SINTRAESLIMP.

Yuli Vega Herrera och Yanira Medina Sernaqué samlar skräp. – Det är ett tungt <br> och smutsigt arbete, och ofta behöver vi köpa vår egen skyddsutrustning som <br> exempelvis handskar och sopsäckar, förklarar Yanira.


I Peru är 80 % av de som arbetar inom lokalvård är kvinnor. Som lokalvårdare på offentliga platser är de extra utsatta; det förekommer både trakasserier och skaderisken är hög. Arbetsmiljön består av en gator och torg runt om i staden som ofta är hårt trafikerade. Yanira berättar att hon ibland är orolig för vad som ska hända med hennes barn om hon blir skadad på arbetet.

SINTRAESLIMP arbetar mycket för att företaget Eslimp Callao ska ta sitt ansvar när en arbetare blir skadad eller trakasserad på jobbet, bland annat hjälper de till med den juridiska processen eller följer med personen till sjukhuset om det behövs. För att bättre kunna hjälpa kvinnor i dessa frågor så arbetar de aktivt för att få fler kvinnor att engagera sig fackligt. José Morales, president SINTRAESLIMP, menar att Yanira är ett föredöme och hon har verkligen varit en viktig del i att få fler kvinnor att gå med facket.

- Jag berättar alltid för mina kollegor om hur facket kan hjälpa dem, att vi blir starkare tillsammans. Att vara med i facket ger oss möjlighet att säga ifrån
när något är fel,

förklarar Yanira Medina Sernaqué, lokalvårdare på Eslimp Callao.


SINTRAESLIMP är ett av facken i Peru som är med i Union to Union och Fastighetsanställdas Förbunds projekt om att stärka säkerhet och städbranchen i Peru. Genom projektet har SINTRAESLIMP fått utbildning i facklig organisering och kunnat genomföra flera manifestationer och medlemsvärvningar. Men projektet har även varit nyttigt för Fastighetsanställdas Förbund och de har vunnit mycket på utbytet. 

- Ett sådant här projekt handlar om att lära av varandra. Vi i Fastighet kan inspireras av deras kämparglöd och deras sätt att hela tiden hämta mandat nedåt, från medlemmarna. Det är något som vi kan utveckla hos oss i Sverige,

menar Torbjörn Jonsson, ombudsman på Fastighetsanställdas Förbund


Gladys Quispe, sekreterare, Rita Conzuelo, socialsekreterare och Jose Alfredo <br> Morales, president, alla från SINTRAESLIMP, berättar om sitt fackliga arbete <br> för Ewa-Maria Kriegholm, chefredaktör på tidningen Fastighetsfolket och <br> Torbjörn Jonsson, ombudsman på Fastighetsanställdas Förbund under ett besök på <br> deras kontor. – Vi hjälper inte bara till med fackliga frågor på arbetsplatsen, <br> utan jag gör även hembesök och lämnar över matkassar till sjuka medlemmar, <br> förklarar Rita.
 


Fackförbundet Fastighetsanställdas Förbund driver projektet Strengthening Property Sector Unions (security and cleaning) in Peru 

Text och Bild: Sofia Söderin 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera kostnadsfritt på våra utskick och få nyhetsbrev och inbjudningar till olika evenemang.