Matildah Nyau Ngambi och Mercy Kachikoti Mulenga, fackliga medlemmar i Zambias fackförbund för sjuksköterskor och barnmorskor – Zuno. Foto: Denny Lorentzen.

”Ingenting kan stoppa mig nu”

Matildah Nyau Ngambi är sjuksköterska i Zambia och har jobbat många år på Universitetssjukhuset i Lusaka. Efter att ha deltagit i Vårdförbundets ledarutvecklingsprojekt satsar hon nu på en facklig karriär.

 – Det känns som att ingenting kan stoppa mig. En dag vill jag bli förbundets första kvinnliga ordförande, säger hon.
 

Zambia Union of Nurses Organisation, Zuno, är idag ett fackförbund som står på egna ben. Tidigare har man i många år tagit emot stöd både från sin svenska och norska motsvarighet för att utveckla förbundet.

 Matildah var en av de sjuksköterskor som blev utvald till Vårdförbundets och den globala sjuksköterskeorganisationen ICN:s projekt Leadership in Negotiation 2014 – 2016. Projektet satte djupa spår både i hennes personliga och yrkesmässiga utveckling.

 – Det gav mig självförtroende, ökad säkerhet och en massa nya idéer och kunskaper, sammanfattar hon.
 

 Matildah gick med i Zuno 2007. Hon arbetade då som sjuksköterska på University Teaching Hospital i huvudstaden Lusaka, som är landets största sjukhus. Efter ett tag var det någon som föreslog henne till ett fackligt uppdrag. Hon ställde upp och vann.

 – Som kvinnor blir vi ofta nedtryckta och säger inte ifrån. Men jag insåg då att jag som fackföreningsmänniska skulle kunna förändra människors liv. Jag sa till mig själv att jag vill visa att även kvinnor kan bli ledare, säger hon.

I LIN-projektet vässades hon i bland annat förhandlingsteknik och organisering. Hon förde även vidare sina nya kunskaper till en grupp kolleger på sjukhuset.

– Jag lärde mig väldigt mycket. I projektet uppmanades vi att göra presentationer och jag fick en säkerhet i att tala inför folk. Nu kan jag undervisa, jag har lärt mig att förhandla och jag kan företräda mina medlemmar och ge goda råd, säger hon.

En avgörande insikt fick hon också genom att projektet hade deltagare från fem andra afrikanska länder.

– Jag såg att kvinnor har blivit förbundsordförande i både Malawi och Uganda. Och om de kunde nå dit, varför skulle inte jag göra det, säger hon.

Matildah tillägger att hon även blivit en bättre sjuksköterska tack vare projektet. Hon har lättare att tala med patienterna och kan förklara deras situation på ett mer professionellt sätt.

Men för ett halvår sedan slutade Matildah jobba som sjuksköterska och tog steget att bli facklig på heltid. Hon har nu en tjänst som organisationssekreterare på Zuno i huvudstadsregionen. Det är ett jobb som gör att hon ständigt träffar medlemmar.

Saknar du inte yrket?

– Jo, lite grann. Det var en del av mig. Men jag åker ju ständigt runt till sjukhus och kliniker så jag har fortfarande mycket kontakt med yrket. Och nu har jag mer tid att träffa medlemmar ute på fältet och lyssna på deras problem, säger hon.

Vi följer med Matildah till Levy Mwanawasa-sjukhuset i närheten av Zunos kontor. På vägen dit frågar jag hur villkoren för zambiska sjuksköterskor och barnmorskor ser ut och vilka som är fackets mest angelägna frågor.

– Vi har en bit kvar för att det ska få bra villkor. Det handlar om både löner och andra villkor, inte minst tillgången på utrustning och mediciner. En viktig sak är att det behövs fler sjuksköterskor. Idag kan det gå en sjuksköterska på femton patienter. En på fyra vore mer rimligt, säger hon.

Framme vid sjukhuset får vi en nästan övertydlig illustration till det skriande personalbehovet. Väntrum och korridorer är överfulla med patienter som väntar på att få komma in till en läkare eller sjuksköterska.

Vi växlar några ord med Zuno-medlemmen Mercy Kachikoti Mulenga. Hon gillar sitt jobb och tycker att facket gör bra saker, till exempel det senaste löneavtalet i januari.

– Det var okej, men vi hoppas på ännu mer i framtiden. Och så hoppas jag att Zuno fortsätter lobba för fler sjuksköterskor. Vi har långa köer med patienter och risken är att vården kan äventyras, säger Mercy.

 

FAKTA

Zuno – Zambian Union of Nurses Organisation är Zambias fackförbund för sjuksköterskor och barnmorskor.

ICN – International Council of Nurses är en internationell organisation för 130 nationella sjuksköterskeförbund.

LIN - Leadership in Negotiation var ett utvecklingsprojekt inom Union to Unions ram som drevs 2014 till 2016 av Vårdförbundet och ICN i sex afrikanska länder.

 

Text: Bengt Rolfer, frilansjournalist
Foto: Denny Lorentzen