2013-02-20

Vinter-OS 2014: Migrantarbetare utnyttjade

Migrantarbetare som bygger arenor och infrastruktur inför vinter-OS i Sochi 2014 har kontinuerligt blivit lurade och utnyttjade. Varken den Internationella olympiska kommittén (IOK) eller ansvariga myndigheterna i Ryssland har vidtagit tillräckliga åtgärder för att komma till rätta med situationen säger Human Rights Watch i sin rapport “Race to the Bottom: Exploitation of Migrant Workers Ahead of Russia’s 2014 Winter Olympic Games in Sochi”.

Rapporten visar att utnyttjandet av migrantarbetare sker på nyckelplatser för OS i Sochi, bland annat vid byggandet av huvudarenan, den olympiska byn för tävlande, mediacentret där världens journalister samlas.

 - Idrottare, journalister och besökare kommer att uppleva vinter-OS i ikoniska, moderna sportarenor, mediacenter och hotell. Men många migrantarbetare har slitit under missförhållanden och blivit utnyttjade när de arbetat med konstruktionen av dessa byggnader säger Jane Buchanan, rapportskrivare och biträdande chef för Human Rights Watch Europa och centrala Asien.

Ryssland har stora förhoppningar inför vinter-OS 2014, både för sina tävlande och för Sochi som värdort. Arbete pågår för fullt för att förändra orten vid Svarta Havets kust genom att bygga lyxiga hotell och sportarenor samt väl utbyggd infrastruktur. Siktet är att göra Sochi till en vintersportsdestination i världsklass.

- Att utnyttja migrantarbetare är inte en seger för någon, och Ryssland måste ändra kurs genast, säger Jane Buchanan.

De arbetare som Human Rights Watch pratat med berättar hur de inte fått ut fulla löner eller ibland inga löner alls, hur de arbetar 12-timmarsskift sju dagar i veckan och att arbetsgivarna konfiskerar pass och arbetstillstånd. Den stora mängden byggnadsprojekt i Sochi har krävt en arbetsstyrka på tiotusentals personer, däribland över 16 000 migrantarbetare.

En grupp migrantarbetare anställda för att bygga mediacentret, där alla världens journalister kommer att utgå ifrån, arbetade I månader utan att få lön, men med löften att det var på väg.

- Jag arbetade i nästan tre månader… för ingenting. Ingenting utom löften, löften från dem berättar Omurbek från Uzbekistan för Human Rights Watch.

IOK har misslyckats med att efterfråga skydd för arbetstagare i Sochi. Ryska myndigheter har ett stort ansvar, både enligt nationell och internationell lag, att komma till rätta med problemen.

- De olympiska spleen handlar om stora bedrifter och om inspiration. Omvärlden borde inte applådera en vinterolympiad byggt på en grund av utnyttjande och missförhållanden, avslutar Jane Buchanan.