2018-04-05

Världsfacket storsatsar mot tvångsarbete

Världsfacket ITUC lanserar nu en särskild satsning på migrantarbetare. Det handlar om en sajt där tusentals rekryteringsfirmor listas och får betyg av utsatta arbetstagare. Målet är att förhindra att fler människor blir lurade.
­– Hänsynslösa rekryterare utnyttjar bristerna i rättssystemen och att det i dag är så många som helt enkelt inte känner till sina rättigheter, säger Sharan Burrow, ITUC:s generalsekreterare.

För att förhindra den omfattande arbetskraftsexploateringen och människohandeln drar ITUC igång sajten, som kallas för Recruitment Advisor. Satsningen sker i samarbete med FN-organet ILO:s arbete för schystare rekryteringar, ILO Fair Recruitment initiative.
Rekryteringsfirmorna som finns med i betygsättningen ligger i bland annat Nepal, Filippinerna, Indonesien, Qatar, Saudiarabien, Hong Kong, Malaysia och Singapore. Tusentals rekryterare ska kommenteras och betygsättas. Dessutom ska arbetstagares egna berättelser få stort utrymme, om hur de blivit utnyttjade och lurade, på vad arbetet egentligen går ut, villkoren och den ekonomiska ersättningen.  

Brett samarbete bakom sajten
Förutom fackföreningar och civilsamhällesorganisationer har även regeringar samarbetat för att få fram ett så stort antal företag. Enligt ITUC är det breda samarbetet en förutsättning för att sajten ska bli ett respekterat och fungerande verktyg, i syfte att nå så många arbetstagare som möjligt och informera dem om deras rättigheter.
Att det är viktigt att lista just rekryteringsfirmor handlar om att de spelar en stor roll i matchningen av människor och arbetsplatser. Ett av målen för ITUC:s satsning är att uppmärksamma de rekryterare som sköter sig och följer FN-organet ILO:s bestämmelser och regelverk,  ILO General Principles and Operational Guidelines for Fair Recruitment.
ITUC:s satsning betyder också att stater får värdefull information om hur rekryteringsfirmor arbetar och det stora behovet av kontroll och översyn. Arbetstagare uppmanas nu, både av ILO och ITUC, att gå in på sajten och berätta om sina erfarenheter så att andra kan lära och bli varnade.

Stort behov av schystare rekryteringar
Om tillräckligt många berättar som vad de har utsatts för kan satsningen påverka arbetssituationen för många människor världen över.
– Sajten kan hjälpa migrantarbetare när de ska fatta ytterst viktiga beslut, inför valet att arbeta i ett annat land, säger Alix Nasri, expert inom ILO. Vi vet att när en arbetstagare rekryteras på ett schyst sätt minskar risken markant för tvångarbete och utnyttjande.
Enligt ILO:s statistik finns det idag över 244 miljoner migrantarbetare som jobbar i ett annat land och 740 miljoner som arbetar i de egna hemländerna. 21 miljoner människor är utsatta för tvångsarbete.
­­– Tillsammans kan vi sätta stopp för hänsynslösa rekryterare och vår tids slaveri, säger Sharan Burrow vid ITUC.