2013-01-29

Electrolux-anställda i Thailand blev inlåsta

Totalt ska 127 personer ha hållits instängda i Electrolux fabrik i Rayong, Thailand, enligt uppgifter från den globala fackliga federationen IndustriALL.

Händelsen ska ha inträffat den 11 januari vid ett informationsmöte på morgonen som handlade om löner. Fackklubbens ordförande tog upp frågan om höjda löner för de anställda, varvid han ska ha anklagats för att ställa till problem och förts ut ur fabriksbyggnaden. Väl ute har han blivit avskedad och sedan ivägskickad med bil från arbetsplatsen. När denna nyhet sedan nått de anställda och övriga i fackklubben ska en strejk ha brutit ut bland personalen.

Kravet för att återgå till arbetet var att fackklubbsordföranden skulle få tillbaka sitt jobb. Enligt de källor som Dagens arbete varit i kontakt med ska företagsledningen svarat med att låsa in de anställda i fabriken. Vid 15-tiden ska över 120 personer fått reda på att de blivit uppsagda, och 8 fackligt aktiva blivit suspenderade. För att säga upp fackligt aktiva krävs det att det tas upp i domstol enligt Thailändsk lag.  

– Det tar ofta lång tid för domstolen. Företag i Thailand gör så här för att förhindra det fackliga arbetet, säger Aranya Pakaphat, projektkoordinator på den globala fackliga federationen IndustriAll till tidningen Dagens arbete.

Enligt Electrolux i Sverige ska inga anställda ha låsts in, däremot ska ca 90 anställda ha sagts upp och 8 fackliga ha blivit suspenderade till följd av en olaglig strejk. De anställda ska enligt Electrolux ha uppmanats att återgå till vid flera tillfällen av företagsledningen.  

Erik Andersson, internationell sekreterare på IF Metall besökte fabriken i somras:
- Känslan redan då var att det var något som inte stämde i relationerna mellan företaget och fackklubben. Han fortsätter:

- Electrolux har skrivit på ett globalt ramavtal. De förbinder sig att inte bryta mot mänskliga och facklig rättigheter.

Enligt IF Metall planeras ett nytt besök till fabriken.

- Vi ser mycket allvarligt på det händelserna säger Erik Andersson.