2015-07-28

Union to Union ska hbtq-certifieras

Hbtq-frågor är fackliga frågor. Det säger Kristina Henschen, kanslichef på Union to Union, som nu meddelar att organisationen ska hbtq-certifieras.  
– Vi har alltid tyckt att det är en viktig fråga och välkomnat insatser som rör hbtq, men vi vill bli ännu bättre.

I dagarna skrev Dagens Nyheter om hur intresset för RFSL:s hbtq-certificering ökat markant under det senaste året. Union to Union sällar sig nu till skaran som har valt att certifiera sin verksamhet.

– Vi har alltid tyckt att det här har varit en viktig fråga och välkomnat insatser som rör hbtq-frågor, men vill bli ännu bättre, säger Kristina Henschen.

Union to Union har under lång tid bland annat samarbetat med det globala facket PSI, som har hbtq-frågor som ett av sina temaområden. 

– Hbtq-personer är förföljda i världen och det är viktigt att signalera att vi står upp för hbtq-rättigheter.

Certifieringsprocessen inleds i höst och innebär att kanslipersonalen på Union to Union kommer att delta i en rad normkritiska utbildningar, värderingsövningar och workshops, liksom genomföra eget arbete.

– Certifieringen är en kvalitetssäkring för vårt fackliga utvecklingssamarbete. Det är en mänsklig rättighet att vara respekterad och alla har rätt till en bra arbetsmiljö.

Igår inleddes också årets upplaga av Pridefestivalen i Stockholm. Flera svenska fackförbund finns på plats i Pride Park, anordnar seminarier och deltar i Prideparaden på lördag den 1 augusti.

Idag presenterade bland annat LO en uppföljning av rapporten Öppenhet i arbetslivet (2011) under seminariet Gör slut med det normativa arbetslivet. 
TCO och Unionen höll under dagen också i programpunkten Kämpa för din rätt att vara dig själv på jobbet och på fredag arrangerar Saco seminariet Har jag rätt läggning för jobbet?

Se hela programmet för Stockholm Pride HÄR och klicka dig vidare via länkarna i högerspalten för att läsa mer om fackens närvaro på Pride.