Tchad
Tchad blev självständigt från Frankrike 1960. Politisk oro med flera militärkupper har präglat landet som trots förekomster av olja och flera mineraler är ett av jordens fattigaste. Facken har kunnat arbeta relativt fritt, men situationen har försämrats de senaste åren.
Fakta
Tchad är ett världens allra fattigaste länder. Landets geografiska läge, brist på infrastruktur och politisk oro hämmar den ekonomiska utvecklingen. Ekonomin domineras av jordbruk och boskapsskötsel, där närmare 75 procent av befolkningen får sin försörjning. Tchad drabbas dock ofta av torka och gräshoppsinvasion. Endast cirka 5 procent arbetar inom industrin som bara svarar för några procent av BNP. En stor andel arbetar inom den informella sektorn. Terrorismen utgör ett hot främst i norra delen av landet och i området kring Tchadsjön. Covidpandemin 2020 förvärrade situationen ytterligare.
Landet har stora oljereserver och regeringen har beviljats lån av Världsbanken för att prospektera oljan, men misskött ekonomin. Trots en försenad utbyggnad står oljeintäkterna för 60 procent av Tchads exportinkomster, resterande export består huvudsakligen av bomull, boskap och gummi.
Tillsammans med Burkina Faso, Mauretanien, Mali och Niger ingår Tchad i den ekonomiska samarbetsorganisationen G5 Sahel som arbetar för ökad säkerhet och ekonomisk utveckling i Sahelregionen.
1996 antogs en arbetsmarknadslag där begränsningarna för att bilda fackföreningar togs bort. De fackliga rättigheterna kränks ofta.
Världsfacket, International Trade Union Confederation, ITUC har uppmanat regeringen att kontrollera de multinationella (olje)bolagen i landet bättre och se till att fördela oljeinkomsterna rättvist.
Strejker bland offentliganställda på grund av försenade löneutbetalningar och nedskärningar i statsbudgeten har blivit allt vanligare i takt med att den ekonomiska krisen blivit allvarligare. Den fackliga situationen har också försämrats och alltfler grupper omfattas av förbud mot att strejka.
Liksom i många andra afrikanska länder växer den informella sektorn dramatiskt och facket försöker organisera kooperativ. Barnarbete är utbrett.
Union des Syndicats du Tchad, UST med 55 300 medlemmar bröts sig 1990 loss från det nära samarbetet med stat och parti. UST har 18 medlemsförbund.
Det finns idag ytterligare en centralorganisation Confédération Libre des Travailleurs du Tchad, CLTT med 70 000 medlemmar. Båda organisationerna är anslutna till Världsfacket, International Trade Union Confederation, ITUC och OATUU, (Organization of African Trad Union Unity)
ILO:s åtta kärnkonventioner gäller alla människor i alla länder oavsett om deras regeringar ratificerat dem eller inte, eftersom det handlar om mänskliga rättigheter. Trots det är det ändå viktigt att så många länder som möjligt ratificerar konventionerna, så att de inte förlorar sin legitimitet. Att ratificera en konvention sänder en signal om att landet tar frågan på allvar och innebär i praktiken att landet själv ska se till att lagstiftningen i landet är i linje med de krav som konventionen ställer. Det är dock ingen garanti för att länderna följer konventionen i praktiken.
Tchad har ratificerat samtliga åtta kärnkonventioner men brott mot konventionerna har blivt allt vanligare de senaste åren.
- ILO 29 – Förbud mot tvångs- och straffarbete
- ILO 87 – Föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten
- ILO 98 – Rätten att organisera sig och förhandla kollektivt
- ILO 100 – Lika lön för lika arbete, oavsett kön
- ILO 105 – Avskaffande av tvångsarbete
- ILO 111 – Diskriminering vid anställning och yrkesutövning
- ILO 138 – Minimiålder för arbete
- ILO 182 – Mot de värsta formerna av barnarbete
December 2020, Kjell Kampe
Hittar du faktafel, har frågor eller vill diskutera innehållet i texten? Skriv gärna till info@uniontounion.org
För mer bakgrund och fakta om landet som inte rör just arbetsmarknad och facklig verksamhet rekommenderar vi Utrikespolitiska institutets sida Landguiden som uppdateras dagligen och har grundläggande information om alla länder tillgängligt. Labourstart har en bra sökfunktion per land för nyheter om just arbetstagares rättigheter.