Syrien

Syrien är en diktatur som sedan 1963 styrs med järnhand av Baathpartiet och den regerande al-Assad familjen. Demokratirörelsens revolt under den arabiska våren 2011 började fredligt men möttes av massiv brutalitet från regeringen. Idag har konflikten övergått i ett blodigt inbördeskrig mellan regeringens styrkor och flera olika rebellgrupper som vill störta president Bashar al-Assads regim.

Fakta

Statsskick
Republik
Yta
185,180 km²
Huvudstad
Damaskus
Religion
60 % sunnimuslimer, 13 % shiamuslimer, 10 % kristna, 3 % druser
Invånare
17,9 miljoner
BNP/Invånare
2 802 US-dollar
Språk
Arabiska är officiellt språk, därutöver talas kurdiska, armeniska, turkiska mm
UNDP/HDI
Rangordning: 155. Human Development Index: 0.536.
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 111, 138 och 182

Den fackliga situationen: 

Fackliga rättigheter existerar inte och alla fackföbund måste ingå i den regeringskontrollerade centralorganisationen GFTU – General Federation of Trade Unions (GFTU). Arbetslagstiftningen är också vagt formulerad och tillåter arbetsgivare att avskeda anställda på lösa grunder.

GFTU kallar sig formellt en oberoende organisation men finansieras av regeringen och har starka band till det styrande Baathpartiet. Arbetsmarknadsdepartementet har till och med rätt att bestämma över fackföreningsrörelsens ekonomi. GFTU har laglig rätt att upplösa lokala fackliga organisationer som inte inrättar sig i den fastslagna fackliga strukturen. 

I inledningen av revolten 2011 organiserade oppositionen en rad stora strejker i protest mot regimens våld som organiserades helt utanför de regeringskontrollerade fackförbunden.

 

 

Uppdaterad juli 2014

För mer information, kontakta:
info@uniontounion.org

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
5+ - Trade rights index 5+ short
Läs mer
5+ - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 5+ betyder kollapsad rättsstat. Ingen garanti för rättigheter.