2002-06-20

Strejkande bananarbetare från Ecuador besöker Europa

Över 1400 arbetare vid Ecudors bananplantager har kämpat mot våld och förtryck i sin kamp för grundläggande mänskliga rättigheter sedan februari i år. Nästa vecka kommer fackliga företrädare för de strejkande arbetarna att besöka supportrar i Belgien, Danmark, Italien och Tyskland som en del i en internationell kampanj för som nu växer fram. Det europeiska besöket kommer att innebära att ytterligare press kommer att sättas den ecuadorianska regeringen och Noboa koncernen, världens fjärde största bananbolag och ägaren till varumärket Bonita, press att tillgodose de anställdas rättigheter.

Ecuador har den tveksamma äran att vara världsledande när det gäller bananexport, äran är tveksam då den är ett resultat av skrämmande förhållanden på bananplantagerna, förhållanden som är ett resultat av decennier av förtryck. En policy med systematiskt förtryck av fackföreningar (som dokumenterats på ett mycket bra sätt i den rapport som Human Rights Watch nyligen presenterat med titeln ”Tainted Harvest” finns att läsa på engelska på www.hrw.org/reports/2002/ecuador/) har försäkrat att endast en handfull av de 300 000 anställda inom banansektorn i landet har haft möjlighet att utöva sina grundläggande rättigheter att organisera sig fackligt. Avsaknaden av fackliga rättigheter betyder att bananer från Ecuador produceras under fruktansvärda levnads- och arbetsförhållanden. Barnarbete är omfattande och arbetare sprutas med giftiga bekämpningsmedel när de arbetar i fälten.

De ecuadorianska arbetarna utmanar nu företagens och regeringens förtryck på plantagerna med den största fackliga aktionen på flera decennier. Som tidigare har de attackerats våldsamt av arbetsgivarna som är fast beslutna att förhindra dem från att utöva sina grundläggande rättigheter. En medskyldig regering är ovillig att vidta de mest elementära åtgärder för att skydda sina medborgare.

Tidigt på morgonen den 16 maj angrep omkring 400 maskerade män, nå gra av dem beväpnade med automatvapen, strejkande arbetare vid Los Alamos plantagen som producerar för det ecuadorianska företaget Noboa Corporation. Busarna som till viss utsträckning anlände i fordon från Noboa, bröt sig in i arbetarnas hem och plundrade dem på deras få ägodelar och hotade många personer till livet. Angriparna besköt även de strejkande arbetarna, flera personer tvingades till sjukhus med skottskador, en arbetare fick sitt ben amputerat som resultat av attacken.

Trots våldet och de fortsatta dödshoten mot fackliga ledare fortsätter strejken.
Kampen vid Noboa är för grundläggande fackliga rättigheter. I februari strejkade omkring 1 400 arbetare vid sju plantager som odlar för Noboa för krav på övertidsbetalning, hälsovård och anständiga löner samt att deras fackförbund skulle erkännas. De kämpade för rätten att gå med i FENACLE, den fackliga federation som försöker att organisera plantagerna. Som ett svar på strejken avskedades 124 fackliga supportrar och hundratals arbetare med korttidskontrakt har inte fått fortsatt anställning. Förbundets försök att nå erkännande har motarbetats, deras första försök att registrera sig avslogs med den tveksamma motiveringen att arbetarna inte var direkt anställda av Noboa, den 26 april nådde man dock en lösning på det problemet då man godkändes efter att förbundet registrerat sig som representant för anställda i de tre företag som sköter Alamos plantager och producerar för Noboa.
Erkännande har dock inte lett till förhandling. Trakasserier av fackligt aktiva, omplaceringar och avskedandet av tre fackliga ledare drev arbetarna ut i den på gå ende strejken den sjätte maj. Återanställning av de 124 arbetare som avskedats i februari tillsammans med andra aktivister är ett grundläggande krav från förbundet, tillsammans med kraven att man respekterar ILO konventioner, att arbetsgivarna erkänner deras fackliga organisation, att man genomför seriösa kollektivförhandlingar och undersöker det anti-fackliga våldet och å talar förövarna.

Företagsledaren Alvardo Noboa – som av många tros vinna det kommande presidentvalet i Ecuador – har erkänt till regeringstjänstemän att de beväpnade våldsmännen är i hans anställning. Regeringen medger att den är maktlös när det gäller Noboa. Noboa försöker nu upprätthålla produktion med hjälp av strejkbrytare som tas in på plantagen med flygskydd organiserat av företaget.

IUL, vårt danska medlemsförbund SiD och IUL förbund i Belgien, Italien och Tyskland har bjudit in Moises Arturo Fuentefria från FENACLE och Juan Lopez Leon från de anställda på Los Alamos-plantagen till Europa för att hjälpa till bygga upp allmänhetens medvetande och stöd. De kommer att tala med transport- och detaljhandelsanställdas förbund, som redan har mobiliserat stöd (se http://www.itf-americas.org/itfbol/ingles/itfbolen.htm på Internationella transportarbetarefederationens hemsida). De kommer att tala inför fackliga, konsument- och människorättsorganisationer, samt inför medlemmar i Europa Parlamentet (var kommitté för Utveckling och Samarbete har krävt den ecuadorianska ambassadörens närvaro vid sitt möte den 19 och 20 juni), de kommer också att träffa pressen vid ett antal möten och presskonferenser som arrangeras av IUL och dess europeiska medlemsförbund. De fackliga företrädarna rån Ecuador kommer att besöka Europa mellan den 17 och 28 juni.

För ytterligare information kontakta Sue Longley vid IUL:s sekretariat i Geneve.
* * * * *
Internationella Union för Livsmedels-, Njutningsmedels- och Lantarbetareförbund samt
förbund inom hotell- och restaurangbranschen (IUL) är en internationell facklig organisation
bestå ende av 340 fackförbund i 126 länder med sammanlagt 2,5 miljoner medlemmar. Den
har sitt säte i Genève i Schweiz.