Somalia

Somalia är ett utpräglat klansamhälle och en stor del av befolkningen är nomader. Somalia är ett av få länder i Afrika där samma språk talas av de flesta i landet. Den norra delen av landet, Somaliland, betraktar sig som en självständig stat som dock inte erkänts internationellt. Sedan 1991 har det rått inbördeskrig och kaos . Terrororgansationen Al Shabaab har tidvis kontrollerat delar av landet. Vissa samhällsfunktioner har sakta åter börjat fungera och viss facklig verksamhet kan bedrivas. 

 

Fakta

Statsskick
Osäkert i dagsläget
Yta
637 660 km²
Huvudstad
Mugadishu
Språk
Somaliska
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 105, 111, 182

Arbetsmarknad och ekonomi: 

Den helt övervägande delen av befolkningen får sin försörjning genom arbete i den informella sektorn. En stor andel är nomader. Boskapsskötsel och fiske utgör huvudnäringar. Telekommunikationsfirmor tillhandahåller den billigaste priserna på internationell trafik i Afrika. Försörjningsläget är kritiskt i landet p.g.a. kriget och missväxt.

Det finns inga tillförlitliga siffror på arbetslösheten, men den bedöms vara  mycket hög, speciellt bland ungdomar.

Den fackliga situationen: 

Viss facklig verksamhet kan bedrivas; Somalia har nu ratificerat totalt sex av ILO:s kärnkonventioner.  Det ses som en stor framgång för den fackliga organisationen som drivit frågan. Även om möjligheterna att bedriva facklig verksamhet har förbättrats något de senaste åren har också mord på fackligt aktiva förekommit. Världsfacket, International Trade Union Confederation, ITUC har protesterat och även ILO har uttalat sig och krävt att regeringen ska agera. Internationella Journalistfederationen, IFJ har flera gånger protesterat och begärt att regeringen ska sluta inskränka yttrandefriheten och agera mot och gripa de som angriper och mördar journalister.

Fackliga organisationer: 

Det finns två fackliga centralorganisationer i Somalia.

Federation of Somali Trade Unions, FESTU med 71 982 medlemmar är anslutet till  ITUC. Organisationen har tredubblat sitt medlemstal på två år.

The Somalia Congress of Trade Unions (SOCOTU) är inte anslutet till ITUC men till OATUU, (Organization of African Trade Union Unity).  Regeringen har upplåtit lokaler till SOCOTU.

Senast uppdaterad: 

Maj 2019 av Kjell Kampe

För mer information kontakta info@uniontounion.org

För mer bakgrund och fakta om landet som inte rör just arbetsmarknad och facklig verksamhet rekommenderar vi Utrikespolitiska institutets sida Landguiden som uppdateras dagligen och har grundläggande information om alla länder tillgängligt. Nyhetssajten Labourstart har en bra sökfunktion per land för nyheter om just arbetstagares rättigheter.

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
5+ - Trade rights index 5+ short
Läs mer
5+ - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 5+ betyder kollapsad rättsstat. Ingen garanti för rättigheter.

Utvecklingsprojekt i Somalia

Facket i världen

I Union to Unions databas Facket i Världen kan du hitta information om arbetsmarknaden och den fackliga situationen i 144 låg- och medelinkomstländer. Databasen uppdateras kontinuerligt för att det ska finnas uppdaterad information på svenska om facket runt om i världen. Du kan också läsa om de svenska fackens utvecklingsprojekt