Somalia
Somalia är ett utpräglat klansamhälle och en stor del av befolkningen är nomader. Somalia är ett av få länder i Afrika där samma språk talas av de flesta i landet. Den norra delen av landet, Somaliland, betraktar sig som en självständig stat som dock inte erkänts internationellt. Sedan 1991 har det rått inbördeskrig och kaos . Terrororgansationen Al Shabaab har tidvis kontrollerat delar av landet. Vissa samhällsfunktioner har sakta åter börjat fungera och viss facklig verksamhet kan bedrivas.
Fakta
Den helt övervägande delen av befolkningen får sin försörjning genom arbete i den informella sektorn. En stor andel är nomader. Boskapsskötsel och fiske utgör huvudnäringar. Telekommunikationsfirmor tillhandahåller den billigaste priserna på internationell trafik i Afrika. Försörjningsläget är kritiskt i landet p.g.a. kriget och missväxt.
Det finns inga tillförlitliga siffror på arbetslösheten, men den bedöms vara mycket hög, speciellt bland ungdomar.
Viss facklig verksamhet kan bedrivas; Somalia har nu ratificerat totalt sex av ILO:s kärnkonventioner. Det ses som en stor framgång för den fackliga organisationen som drivit frågan. Även om möjligheterna att bedriva facklig verksamhet har förbättrats något de senaste åren har också mord på fackligt aktiva förekommit. Världsfacket, International Trade Union Confederation, ITUC har protesterat och även ILO har uttalat sig och krävt att regeringen ska agera. Internationella Journalistfederationen, IFJ har flera gånger protesterat och begärt att regeringen ska sluta inskränka yttrandefriheten och agera mot och gripa de som angriper och mördar journalister.
Det finns två fackliga centralorganisationer i Somalia.
Federation of Somali Trade Unions, FESTU med 71 982 medlemmar är anslutet till ITUC. Organisationen har tredubblat sitt medlemstal på två år.
The Somalia Congress of Trade Unions (SOCOTU) är inte anslutet till ITUC men till OATUU, (Organization of African Trade Union Unity). Regeringen har upplåtit lokaler till SOCOTU.
Somalia har ratificerat sex av de åtta kärnkonventionerna, men det finns inga möjligheter för myndiheter att kontrolle
- ILO 29 – Förbud mot tvångs- och straffarbete
- ILO 87 – Föreningsfrihet och skydd för organisationsrätten
- ILO 98 – Rätten att organisera sig och förhandla kollektivt
- ILO 105 – Avskaffande av tvångsarbete
- ILO 111 – Diskriminering vid anställning och yrkesutövning
- ILO 182 – Mot de värsta formerna av barnarbet
Somalia har inte ratificerat
Maj 2019 av Kjell Kampe
För mer information kontakta info@uniontounion.org
För mer bakgrund och fakta om landet som inte rör just arbetsmarknad och facklig verksamhet rekommenderar vi Utrikespolitiska institutets sida Landguiden som uppdateras dagligen och har grundläggande information om alla länder tillgängligt. Nyhetssajten Labourstart har en bra sökfunktion per land för nyheter om just arbetstagares rättigheter.