2012-12-05

Skugga över ignorant resebransch

Tvångs- och barnarbete, diskriminering och trakasserier mot fackligt aktiva. Ja, det är några av de kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet som upptäcktes på hotell som tar emot svenska charterturister i Thailand och Turkiet.

Värst är det i Thailand, där exempelvis burmesiska migranter konsekvent diskrimineras. Få har anställningskontrakt eller arbetstillstånd, lönerna ligger under minimilön och arbetarna bor i slummen.

- Jag känner mig diskriminerad av chefen. Jag får tyngre och slitigare uppgifter än mina thailändska kollegor. Jag vågar inte fråga vad de tjänar för då kan jag få problem, men jag tror att de tjänar 1 000-2 000 baht (ca 230-260) mer än mig, säger bland annat en servitör på ett hotell som Ving använder, i rapporten Ingen solskenshistoria.

Men det är inte bara migranter som far illa i turismsektorn.

- Tyvärr är det ganska vanligt att det ser ut så här på många turistdestinationer i fattigare länder, säger Therese Guovelin, vice ordförande på Hotell- och restaurangfacket, som är en av de organisationer bakom rapporten via nätverket Schyst resande.

Hotell- och restaurangfacket har lång erfarenhet av samarbete med systerorganisationer i världen. Samarbetet handlar ofta om att byta erfarenheter kring exempelvis säsongs-, kontrakts- och migrantarbete, men också om att stärka fackens kapacitet att förhandla fram schysta villkor på hotellen runt om i världen.

För branschen har också stor potential att bli en väg ur fattigdom för många. Och det finns hotell där villkoren är bättre. Ett exempel är Maritim Hotel Club Alantur i Alanya, Turkiet som både Apollo och Fritidsresor använder. Hotellet har 200 anställda, som genom kollektivavtal har både förmåner och sex månaders garanti till arbete. Här är också lönen högre.

- Hotellet ägs inte av en multinationell kedja utan har turkiska ägare. De har en lång relation med facket, berättar Malin Kjellqvist, Fair Trade Center och författare till rapporten.

Av de tre svenska företagen Apollo, Ving och Fritidsresor som granskades i rapporten ville ingen svara på frågorna Schyst resande skickade ut. Rätt märkligt eftersom företagen faktiskt har ett ansvar att kontrollera att mänskliga rättigheter följs i verksamheten.

- OECD:s riktlinjer för multinationella företag är mycket tydliga med att företag har ett ansvar för arbetsvillkoren hos sina underleverantörer, säger Elisabeth Åberg, CSR-expert på Unionen. Hon är därför mycket bekymrad över att en hel bransch väljer att inte svara.