Foto: Ylva SundgrenAisha Fofana Ibrahim är doktor i engelska och arbetar vid Institute for Gender Research and Documentation vid Fourah Bay College i Sierra Leone. Hon vill se mer stöd för att kvinnliga forskare och lärare ska kunna göra akademisk karriär.
2019-01-30

Sierra Leone efter ebolan

"Om du nämnde blod under ebolatiden sprang vårdpersonalen sin väg. Det var en ny sjukdom som redan hade dödat många läkare och sjuksköterskor. De hade inte den skyddsutrustning som behövdes. Min bror gick bort. Om det inte hade varit en nödsituation hade han överlevt", det säger säger Aiah Lebbie, doktor i skogsvetenskap och chef för Department of Biological Sciences vid Njala University, till Jennie Aquilonius i en reportageserie om Sierra Leone i Universitetsläraren, medlemstidningen för Sveriges universitetslärare och forskare, SULF

Ebola dödade 4 000 människor i Sierra Leone mellan 2014 och 2016. Skolor och universitet stängde ner och regeringen införde förbund mot större folksamlingar. I reportagen kan du läsa om hur landet präglats av sjukdomen, hur de bygger upp kapaciteten för att kunna hantera en liknande kris och arbetet med ett vaccin mot ebola. 

Aisha Fofana Ibrahim är doktor i engelska och arbetar vid Institute for Gender Research and Documentation. Hon berättar att få kvinnor tar sig in i akademin i Sierra Leone. Tjejer har under lång tid gifts bort tidigt, blivit gravida eller slutat i skolan för att föräldrarna behövt spara pengar.

– Men mycket har ändrats drastiskt. Om du åker ut i byarna nu säger alla kvinnor: Jag vill att min dotter ska bli utbildad.

 

Reportageserien möjliggjordes genom informationsbidrag från Union to Union. 

Du kan också söka Union to Unions informationsstöd till fackförbund och fackförbundspress 
https://www.uniontounion.org/informationsprojekt