2015-06-16

Från hembiträde till hushållsanställd - vägen till fortsatt erkännande

Minst 50-100 miljoner människor arbetar som hushållsanställda i världen. Villkoren för yrkeskåren, som främst består av kvinnliga migranter, är ofta undermåliga och många jobbar utan rättigheter i arbetslivet. Men hushållsanställda har organiserat sig – och den 16 juni 2011 antog ILO konvention 189, om hushållsanställdas rättigheter.

Välkommen till ett seminarium om hushållsanställdas organisering, erkännande och framtid - på International Domestic Worker’s Day den 16 juni.

Elizabeth Tang, generalsekreterare för International Domestic Workers Federation (IDWF), berättar om det globala arbetet för att få fler regeringar att ratificera konventionen. Vicky Kanyoka, som är regional samordnare för IDWF i Afrika, pratar om hur organisering gör skillnad för enskilda människor - och hur det skapar vägar till utveckling.
Inleder gör Annelie Nordström, ordförande Kommunal.

Vi avslutar med ett samtal med bland annat Oscar Ernerot, LO, om varför ratificeringen är viktig – och vad den skulle betyda i Sverige. Deltar gör också Barbro Budin, jämställdhetsansvarig på det globala facket för livs-, lant- samt hotell- och restaurangarbetare, IUF.

 

Datum: 16 juni
Tid: kl. 10-12. Lunch serveras efter seminariet
Plats: Vision, Kungsgatan 28A, Stockholm, T-Hötorget
Arrangörer: Union to Union, Kommunal och Olof Palmes Internationella Center
Moderator: Jesper Bengtsson, journalist och författare

Delar av seminariet kommer att hållas på engelska.

Obligatorisk anmälan (senast 11/6):

Vi bjuder på lättare, vegetarisk lunch klockan 12. Stanna gärna kvar och mingla och fortsätt diskutera seminariet! Meddela i fältet för specialkost om du inte vill ha lunch eller om du har någon/några allergier alternativt vill ha vegansk lunch.