Saudiarabien

Sadiarabien är ett kungadöme som upptar en stor del av den Arabiska halvöns yta. Saudiarabin är en diktatur och ett av världens mest konservativa länder. Fackliga organisationer är förbjudna.

Fakta

Statsskick
Monarki
Yta
2 149 690 km2
Huvudstad
Riyadh
Språk
Arabiska
Ratificerade kärnkonventioner:
29 - 100 - 111 - 105 - 138 - 182

Arbetsmarknad och ekonomi: 

Saudiarabiens rikedomar har skapats genom oljan. I landet finns omkring 25 procent av världens oljetillgångar. Landets viktigaste exportprodukt är också olja. Klimatet och öknarna gör att jordbruket har begränsade förutsättningar. Men genom stora bevattningsprojekt försöker landet bli självförsörjande på livsmedel. I landet finns också stora jordbruk med nötboskap.

Den fackliga situationen: 

I Saudiarabien är alla fackföreningar förbjudna. Enligt en rapport från Internationella Fackliga Samorganisationen (IFS) existerar det inte heller några fackföreningar i landet. Däremot kan anställda tillhöra så kallade ”workers committees”, ett slags arbetsplatsbaserade kommittéer som kontrolleras av arbetsgivarna och staten.

I Saudiarabien lever över 8 miljoner migrantarbetare från framför allt Filippinerna, Indonesien, Nepal och Bangladesh. Många av migrantarbetarna exploateras och utsätts för våld och förnedrande behandling. Det är också vanligt att migrantarbetarna inte får ut den betalning som de har blivit utlovade. Men migrantarbetarna är i princip rättslösa och det är mycket svårt för en migrantarbetare att få rätt mot en arbetsgivare.

Fackliga organisationer: 

Fackliga organisationer är förbjudna. 

Ratificerade kärnkonventioner: 

ILO:s åtta kärnkonventioner gäller alla människor i alla länder oavsett om deras regeringar ratificerat dem eller inte, eftersom det handlar om mänskliga rättigheter. Trots det är det ändå viktigt att så många länder som möjligt ratificerar konventionerna, så att de inte förlorar sin legitimitet. Att ratificera en konvention sänder en signal om att landet tar frågan på allvar och innebär i praktiken att landet själv ska se till att lagstiftningen i landet är i linje med de krav som konventionen ställer. Det är dock ingen garanti för att länderna följer konventionen i praktiken. Saudiarabien har ratificerat flera av ILO:s kärnkonventioner, men i landet sker systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet. Fackliga organisationer är förbjudna.

I ILO:s databas Normlex hittar du alla ILO-konventioner och rekommendationer och aktuell information om vilka länder som ratificerat dem.

Ratificerade av Saudiarabien:

Inte ratificerade av Saudiarabien:

Senast uppdaterad: 

Januari, 2019, Mats Wingborg. 

För mer info kontakta info@uniontounion.org. För mer bakgrund och fakta om landet som inte rör just arbetsmarknad och facklig verksamhet rekommenderar vi Utrikespolitiska institutets sida Landguiden som uppdateras dagligen och nyhetssajten LabourStart.

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
5 - Obefintlig garanti för fackliga rättigheter
Läs mer
5 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 5 betyder ingen garanti för rättigheter.

Facket i världen

I Union to Unions databas Facket i Världen kan du hitta information om arbetsmarknaden och den fackliga situationen i 144 låg- och medelinkomstländer. Databasen uppdateras kontinuerligt för att det ska finnas uppdaterad information på svenska om facket runt om i världen. Du kan också läsa om de svenska fackens utvecklingsprojekt